Moestuin beginnen

Als je een moestuin wilt beginnen zal je met vele verschillende zaken te maken krijgen. Wij hebben hier een zo beknopt mogelijke opsomming van proberen te geven. 

Denk hierbij o.a. aan de volgende zaken:

De zaden voor een beginner

Er zijn verschillende soorten zaden of stekjes die je kunt kopen als je net een moestuin of ook wel volkstuin genoemd wilt beginnen. Bij vele verschillende webshops kun je een moestuinzaden starterspakket  of een biologische zaden starterspakket kopen. Zo ook in onze online zaden webshop. Dit pakketje bevat een 6-tal verschillende soorten groentezaden. Denk hierbij aan de aarbeizaden, courgettezaden, sla zaden, wilde rucola zaden, bietenzaden en andijvie zaden. Deze soorten zijn relatief makkelijk te kweken. Daarnaast zijn kruidenzaden ook makkelijk om te laten groeien. 

Het is dus volledig afhankelijk van hoe veel ruimte je heb, hoeveel tijd en hoeveel geduld je heb. Maar het is daarom des te leuker om groente te zien groeien van zaden die je zelf hebt gekweekt.

 

De grondbewerking voor het gewenste resultaat

Als je een tuin toegewezen krijgt waar het gras op groeit, kun je op de volgende menier beginnen:

Met een tuinklauw ( ongeveer 15 euro ) al je onkruid eruit draaien en op je eerste composthoop ergens in een hoek deponeren. De kale grond omspitten, niet te grote bonken want anders verziek je misschien je rug. De tuin vervolgens lekker laten rusten tot eind februari. Paar handjes koemest en kalk erover en weer met je tuinklauw, nog eens spitten en nog eens met je tuinklauw, alles losharken en schoffelen. Voetpaadjes erin lopen en klaar ben je. Eventueel de voetpaden van houtsnippers voor een mooi en leuk aanzicht.

 

De spullen die je o.a. nodig heb:

Grote schep, kleine schep, schaar, knipschaar, schoffel, hark, watergieter, 

 

De tijd die je er in moet steken:

De tijd die je in een goede volkstuin moet of wilt steken is ook afhankelijk van de soorten groentezaden, kruidenzaden, peulen of bloemzaden die je wilt laten groeien. De ene soort heeft meer aandacht nodig dan de ander. Daarnaast speelt ook het weer een grote rol. Als het dagen achtereen droog is, is het noodzakelijk om tijdig water te geven. Ook moet onkruidwieden niet vergeten worden. Dit komt vaak dagelijks terug. 

 

Samenwerken op de tuin:

Het is van essentieel belang dat je samenwerkt. Ofwel heb kan heel handig en makkelijk zijn om samen te werken. Meerdere mensen hebben meer kennis dan eentje. Bovendien heeft de ene soms zaden over van een bepaalde soort en kunnen op deze manier geruild worden. Ook kan het wel eens handig zijn om gezamelijk een machine te huren om aan het einde van het seizoen de tuin er goed bij te laten liggen, of dat de collega tuinders helpen met het omscheppen van de tuin.

 

Tuinverenigingen:

Nederland heeft heel veel verschillende tuinverenigingen. Het is vaak gezellig als je samen met andere tuinders lekker kunt genieten van de tuin en uiteraard het delen van ervaringen. Ook hebben de meeste tuinverenigingen een actieve groep met vrijwilligers die af en toe leuke dingen organiseren. Denk hierbij aan een snoeicursus, een BBQ, Paas brunch enz.