Combinatieteelt

Combinatieteelt betekend dat je bij het zaaien of planten rekening houdt met het feit dat sommige soorten, als ze naast elkaar worden geplant, elkaar kunnen versterken. Door bijvoorbeeld knoflook naast aardbeien te planten krijgen aardbeien een zoetere smaak. Ook kunnen plagen of ziektes worden voorkomen. Een voorbeeld hiervan is dat door uien en wortelen naast elkaar te plaatsen, waardoor de ui de wortelvlieg tegengaat en de wortel de uienvlieg.

Maar omgekeerd kan natuurlijk ook. Bepaalde soorten kun je beter niet naast elkaar zetten omdat ze ervoor zorgen dat ze elkaar verzwakken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld aardbeien naast koolplanten. Aardbeiplanten trekken namelijk de koolvlieg aan.

Ook op andere vlakken kunnen gewassen elkaar versterken of verzwakken. Denk bijvoorbeeld aan hoge planten die schaduw geven aan planten die dat nodig hebben. Of hoge planten die een groeihulp kunnen zijn voor klimmende gewassen.

Dit noemt men ook wel ‘goede buur, slechte buur’. Bij het zaaien of uitplanten van de verschillende soorten groenten is het dus van belang hier rekening mee te houden.

Aan de hand van allerlei informatie hebben we een schema gemaakt, waarin u kunt zien wat wel en wat beter niet naast elkaar kan worden geteeld. We hebben geprobeerd dit zo compleet mogelijk te maken. Zo kunt u gemakkelijk vaststellen wat ‘goede en slechte buren’ zijn.