De Volkstuin op de Volkstuinvereniging
Mocht je nou groente, fruit, bloemen en/of kruiden willen verbouwen en heb je niet voldoende ruimte bij je huis? Of je wilt in je vrije tijd de stad ontvluchten om te genieten in het groen?
Dan is misschien een tuin of volkstuin huren wel een optie.
Een Volkstuin
Een volkstuin is een stukje grond dat niet naast je huis ligt en waarop je groente, fruit, kruiden en bloemen kunt telen. Deze grond huur of pacht je. Vaak is zo’n volkstuin onderdeel van een volkstuinencomplex of -vereniging. Soms kunnen deze tuinen ook gehuurd worden van een particulier, bijvoorbeeld een boerenbedrijf of de gemeente.
Een nieuwe ontwikkeling is het huren van een tuin alleen gedurende het moestuinseizoen. Dit wordt vooral in Engeland en Duitsland al toegepast. Hierbij komt het er in grote lijnen op neer dat je alleen een stuk tuin huurt tijdens het groeiseizoen, dus bijvoorbeeld van april tot oktober. Diegene waarvan je het huurt zorgt ervoor dat de tuin startklaar is aan het begin van het seizoen. De bodem is dus bemest en omgespit. Vaak is het ook zo dat er een mogelijkheid is dat er, tegen betaling, iemand voor je tuin zorgt als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Ook zaden worden vaak verstrekt en vaak kan er gereedschap worden geleend. De huurprijs van deze tuinen ligt natuurlijk wel wat hoger dan de traditionele volkstuin.
Volkstuinvereniging
Een volkstuin is vaak een onderdeel van een volkstuinvereniging. Deze wordt gevormd door een aantal volkstuinen die gezamenlijk in een volkstuinencomplex liggen. Het doel van de vereniging is bijvoorbeeld het opstellen van regels, het beheren van de aangesloten tuinen en de algemene voorzieningen die het volkstuinencomplex heeft.
In Nederland zijn er verschillende soorten volkstuinverenigingen. Hele kleine, met weinig voorzieningen, tot grotere met veel voorzieningen. Zo zijn er verenigingen waar je alleen een stukje grond huurt, waar niets op gebouwd mag worden tot verenigingen waar kleine tuinhuisjes op staan en waar je zelfs zou kunnen overnachten. Dit laatste zie je vaak rondom de grote steden.
Bovendien hebben veel verenigingen allerlei voorzieningen, zoals toiletten, een verenigingsgebouw en gemeenschappelijke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan informatieve bijeenkomsten, een gezamenlijke barbecue, of een speeltuin voor de kinderen.
Daarnaast zijn er allerlei organisaties die zich inzetten voor volkstuinverenigingen en volkstuinders. Voorbeelden hiervan zijn de Bond van volkstuinders https://www.bondvanvolkstuinders.nl/ en
Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen in Nederland https://www.avvn.nl/home.
Niet onbelangrijk, er zijn lange wachtlijsten voor het huren van een volkstuin. Dus mocht je interesse hebben, ga dan op tijd op zoek en schrijf je vast in.
Een paar tips waar moet je op zou kunnen letten als je overweegt een (volks)tuin te huren
Is de tuin die je wilt gaan huren aangesloten bij een vereniging?
Zo ja, dan moet je rekening houden met het feit dat het vaak zo is dat je naast het werk in je eigen tuin, ook gemeenschappelijke taken op je moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de algemene paden, groenstroken, e.d. Ook zou je bestuurslid kunnen worden. Kijk dus goed of de regels en de gemeenschappelijke taken ook passen bij dat wat je wilt.
Welke regels gelden er voor de tuin die je wilt gaan huren?
Het is natuurlijk belangrijk om vooraf te weten waar je aan toe bent. Mogen er bijvoorbeeld fruitbomen worden geplant? En hoe hoog mogen die zijn? Is er een mogelijkheid voor een schuurtje of een kas? Is er water aanwezig? Mag je er overnachten?
Bepaal dus vooraf goed wat je wilt gaan doen met het stukje grond, zodat je goed kunt overwegen of de regels erbij passen. Denk ook goed aan de afstand tot je eigen huis. Hoe verder dit is, hoe lastiger het is om regelmatig naar de tuin te gaan.
Hoe groot is het perceel?
Natuurlijk is het zo dat hoe groter het perceel, hoe meer werk. Maar misschien is het wel belangrijker om je af te vragen met welk doel je gaat moestuinieren. Wil je geheel zelfvoorzienend worden dan heb je ongeveer 50 m2 grond per persoon nodig. Ook is het belangrijk om rekening te houden met hoeveel vrije tijd je wilt gaan besteden aan tuinieren.
De ligging van de tuin
Mocht er je, soms na lang wachten, een tuin aangeboden worden, dan is het wel van belang om te kijken hoe de ligging is. Het is vooral belangrijk dat de tuin grotendeels zonnig is. Dit omdat de meeste gewassen een zonnige standplaats nodig hebben. Daarnaast zouden ook andere factoren mee kunnen spelen. Hoever is het bijvoorbeeld van de parkeerplaats? Dit zou belangrijk kunnen zijn als je bijvoorbeeld materiaal naar je tuin moet brengen. En hoe is het gesteld met het onderhoud van de tuin en de bodem? In goede staat of moet er nog wel het één en ander worden gedaan? Dit kost naast tijd ook geld.
De kosten
Een moestuin kost geld. Niet alleen de huur van de grond, maar ook het gereedschap, zaden, voedingstoffen (mest, compost), klimhulpen, etc. Het is dus niet altijd zo dat een moestuin financieel aantrekkelijk is omdat je je eigen groente kweekt. Vaak is het zelfs zo dat de als je zelf bepaalde groenten kunt oogsten, ze ook goedkoop zijn in de supermarkt.
Een moestuin nemen alleen om kosten te besparen is dus geen goed idee.
Maar de andere voordelen, zoals veel buiten bezig zijn, weten waar je groente vandaan komt, de vaak betere smaak, biologisch geteeld, etc. maken veel goed.
En een hobby kost nou eenmaal geld.
Overnachten op de volkstuin
Er zijn volkstuinverenigingen waar het is toegestaan om een tuinhuis op het perceel te hebben waar ook overnacht kan worden. Zeker als je in de stad woont is dit ideaal. Zo kun je de drukte van de stad ontvluchten en lekker tot rust komen in de natuur.
Kinderen
Voor kinderen is het hebben van een moestuin een groot avontuur en zijn ze veel buiten. Niet dat ze altijd willen helpen hoor. Maar zelf groente verbouwen, zien hoe het groeit, zelf mogen oogsten en proeven is natuurlijk een ervaring op zich. Bovendien is het erg leerzaam en gezond.
Ben je enthousiast geworden en wil je een moestuin gaan huren? Kijk dan goed rond in je omgeving en informeer naar de mogelijkheden. En mocht je zaden nodig hebben? Dutchgardenseeds.com heeft een ruim assortiment, kwalitatief goede zaden, met ook veel biologische varianten.
Kijk eens op onze website, met veel informatie over het zelf kweken van groente, kruiden en bloemen.
Zaden kopen in onze webshop is zeker een goede keuze. Wij staan altijd voor u klaar. Ook als u vragen heeft over bijvoorbeeld uw bestelling, kunt u altijd even contact met ons opnemen. Het leuke van groenten kweken van groentezaden is dat de planten vaak sterker zijn en bovendien zonder bestrijdingsmiddelen groeien. Het is dus een leuke bezigheid en tevens een gezonde!