Groente en kruiden telen op een balkon

Je wilt graag je eigen groente en kruiden kweken, maar hebt alleen de beschikking over een balkon. Kan dit dan? Jazeker! Natuurlijk is het niet zo dat je dan geheel zelfvoorzienend wordt, maar toch. Hoe leuk is het om voor het koken eerst te oogsten?

Als je dit wilt gaan doen, moet je op een aantal dingen letten. Hieronder hebben we wat aandachtspunten beschreven.

De ligging van het balkon

De meeste soorten groente en kruiden hebben veel zonlicht nodig. Een balkon op het zuiden is dus ideaal. Maar is dit niet het geval, dan zijn er zeker ook mogelijkheden. Op de verpakking van de verschillende soorten staat meestal aangegeven welke standplaats er geadviseerd wordt. Zonnig, halfschaduw of schaduw. Natuurlijk is het wel zo dat bij deze laatste de keuze beperkt is.

De grootte van het balkon

Eigenlijk kun je zeggen dat hoe groter, hoe meer mogelijkheden. Je hebt dan ook ruimte voor grotere potten. Maar je zou ook in de hoogte kunnen gaan werken, met bijvoorbeeld kastjes, kratten of planken. Ook kun je gebruik maken van hangpotten. Hierdoor ontstaat er meer plaats op een beperkte ruimte. En het ziet er ook nog eens leuk uit!

Wil je ook groente kweken die meer warmte nodig hebben, dan zou je een klein kasje kunnen overwegen. Er zijn kleine muur- en balkonkasjes op de markt.

Word je hier nu heel enthousiast over, dan kun je natuurlijk ook overwegen een volkstuin te nemen. Misschien is er wel een vereniging bij jou in de buurt.

Voorzaaien

Om in de zomer te kunnen oogsten is het verstandig om een aantal soorten binnen voor te zaaien. Het gaat hierbij om soorten die veel warmte nodig hebben en in ons klimaat, een langere tijd om te groeien. Denk hierbij aan aubergines, tomaten, pepers, paprika en komkommers. Ook andere soorten zou je kunnen voorzaaien, waardoor je eerder in het seizoen kunt oogsten. Of dit nodig is, hoe en wanneer staat vaak bij de omschrijving op de zakjes aangegeven.

Voorzaaien doe je in kleine potjes, bijvoorbeeld deze kweekbakjes,  waarna je ze op een warme, lichte plek zet. Bijvoorbeeld de vensterbank of, als de temperatuur het toelaat, in een kasje.

Als voedingsbodem kun je bijvoorbeeld vermiculiet en/of zaai en stekgrond gebruiken.

Vermiculiet is samen met de biologische zaai en stekgrond dé ideale zaaibodem voor je zaden! Het fijne van vermiculiet is dat het makkelijk water opneemt en houdt daarmee ook voedingstoffen goed vast. Door de fijne structuur kan je makkelijk jouw kiemplantjes opkweken en verspenen zonder de worteltjes te beschadigen.

Je kan ook je eigen potgrond mix maken, meng 1 deel vermiculiet met 3 delen potgrond. Zo blijft je zaaigrond lichter en luchtiger, door de vermiculiet blijft ook de voeding en water langer bereikbaar voor jouw planten.

Ook hebben we speciale Spongepot kiemtray’s, incl. bacto, waardoor het ontkiemen van zaden nóg makkelijker is!

Als de plantjes groot genoeg zijn kunnen ze worden omgepot naar grotere potten.

Om regelmatig te kunnen oogsten, zou je dan direct weer een aantal soorten kunnen voorzaaien.

De potten

Er zijn verschillende soorten potten op de markt, met elk voor- en nadelen. Plastic potten zijn licht, houden water goed vast, maar worden wel snel warm en zijn niet erg decoratief. Terracotta potten zien er mooi uit, zijn zwaarder en drogen sneller uit. Rieten potten zijn decoratief en licht, maar drogen ook snel uit. Om dit uitdrogen bij de laatste twee te voorkomen zou je de binnenkant van plastic kunnen voorzien. Denk wel aan een gaatje aan de onderkant, zodat het teveel aan water weg kan. Ook leuk, decoratief en handig is om gebruik te maken van hanging baskets. Hier kun je meerdere soorten in kwijt. Denk bijvoorbeeld aan kerstomaatjes in combinatie met een rode basilicum.   

De potgrond

Bij het kweken van groente en kruiden in potten is de soort potgrond van groot belang. Immers de plant moet het doen met wat er in deze grond zit. Gebruik bijvoorbeeld biologische zaai- en stekgrond, zodat de zaden goed kunnen ontkiemen en de planten een goede start hebben.

Voeding voor planten

Bij het kweken in potten moet af en toe voeding worden gegeven. Hoeveel is afhankelijk van het soort groente of kruid. De ene soort heeft meer voeding nodig dan de andere. Kijk dit altijd even goed na. Ook kan er vooraf al voeding worden toegevoegd, bijvoorbeeld met mycorrhiza. Zie voor meer informatie over voeding ook de informatie bij groente en kruiden verbouwen, algemene informatie.

De soort groente en kruiden

Kies voor relatief klein blijvende planten en houdt er ook rekening mee hoeveel je ervan kunt oogsten. Een pot vol spinazie bijvoorbeeld, ziet er wel leuk uit, maar voor een hele maaltijd heb je relatief veel nodig. Gebruik je het bijvoorbeeld in een mix voor salade, dan kan het prima.

Vrijwel alle keukenkruiden kunnen in potten worden geteeld.

Denk bij de keuze ook aan de kleur van het blad en kies voor verschillende kleuren. En het is natuurlijk mogelijk om bloemen te kweken op het balkon. Kies je voor eetbare bloemen, zoals bijvoorbeeld viooltjes, afrikaantjes, zinnia’s en goudsbloem, dan kun je nog meer oogsten van je eigen balkon. Leuk om bijvoorbeeld salades mee op te vrolijken of een kruidenboter mee te maken.

Soorten Groenten kweken in Pot

Soorten groente die gemakkelijk in pot te telen zijn, zijn bijvoorbeeld alle slasoorten, spinazie, bloemkool, wortelen (pot moet wel diep genoeg zijn), radijsjes, klimcourgette, pompoenen (let wel op de grootte van de plant), pepers, bonen, snackkomkommers, aardbeien, aubergines, bietjes en (struik)tomaten.

Aardbeien, Oost- Indische Kers en sommige tomaten soorten, zoals de hanging tomato kunnen ook in hanging baskets worden geteeld.

Kijk ook eens bij Makkelijk Moestuin. Een groot aantal van deze zaden zijn geschikt voor het telen in potten. Ook aardappelen en uien zijn mogelijk, bijvoorbeeld in speciale kweekzakken. Vergeet ook de bloemen niet! Door de groente en kruiden af te wisselen met eetbare bloemen, krijg je nog meer kleur op je balkon.

Zie voor meer informatie ook groente en kruiden verbouwen, algemene informatie.

Al met al is het dus zeker mogelijk om eigen groente en kruiden op een balkon te kweken. Behalve een leuke bezigheid, ook erg decoratief en vooral gezond!

Ben je enthousiast geworden en wil je je eigen groente, kruiden en bloemen gaan telen? En mocht je zaden nodig hebben? www.dutchgardenseeds.com heeft een ruim assortiment, kwalitatief goede zaden, met ook veel biologische varianten.

Kijk eens op onze website, met veel informatie over het zelf kweken van groente, kruiden en bloemen.

Zaden kopen in onze webshop is zeker een goede keuze. Wij staan altijd voor u klaar. Ook als u vragen heeft over bijvoorbeeld uw bestelling, kunt u altijd even contact met ons opnemen. Het leuke van groenten kweken van groentezaden is dat de planten vaak sterker zijn en bovendien zonder bestrijdingsmiddelen groeien. Het is dus een leuke bezigheid en tevens een gezonde!