Afrikaantjes Zaaien en Kweken

Vrijwel iedereen kent ze wel, de Afrikaantjes. Ze behoren tot de composietenfamilie en zijn éénjarige borderplanten. Er zijn zowel enkel- als dubbelbloemige Afrikaansoorten. Deze leuke bloemetjes worden vanwege hun indringende, onaangename geur ook wel ‘stinkertjes‘ genoemd. Met name de enkelbloemige Afrikaantjes hebben deze sterke geur.

Door deze geur houden Afrikaantjes (schadelijke) insecten op afstand. Vandaar dat ze als natuurlijk afweermiddel worden gebruikt in bijvoorbeeld sier- en moestuinen.

Afrikaantjes kunnen ook worden gebruikt als groenbemester. Door ze na de bloei onder te spitten gaan ze composteren en geven voedingsstoffen af aan de bodem.

Zaaien van afrikaantjes

Voorzaaien kan vanaf half maart in huis of onder glas. De plantjes kunnen na 5 tot 6 weken, liefst na IJsheiligen, worden uitgeplant.

Vanaf half mei, na IJsheiligen, kunnen afrikaantjes in de volle grond worden gezaaid. Dit kan direct op de juiste plek of in een zaaibed. Na een week of 6 kunnen de plantjes worden uitgeplant. Afrikaantjes kunnen ook in potten worden gezaaid.

Als groenbemester moeten de planten minimaal 3 maanden blijven staan voordat ze kunnen worden ondergespit.

Direct Afrikaantjes Bloemzaden Bestellen >

 

Standplaats en bodem van afrikaantjes

Afrikaantjes staan het liefst op een zonnige plek in de tuin, maar ook in de halfschaduw doen ze het goed. De bodem mag zowel arm als voedselrijk zijn en moet licht vochtig blijven. Afrikaantjes groeien niet op kleigrond, dus dan de bodem eerst verbeteren door compost toe te voegen.

Verzorging van afrikaantjes

Afrikaantjes hebben weinig verzorging nodig. Regelmatig water geven is voldoende. 

Zijn Afrikaantjes bij- en/of vlindervriendelijk?

Hoewel de geur van Afrikaantjes veel schadelijke insecten afweert, trekken de bloemen erg veel bijen en vlinders aan. Afrikaantjes kunnen dus prima in een bijen- of vlindertuin worden gezaaid.

Afrikaantjes in de moestuin

Afrikaantjes worden vaak in de moestuin gezaaid. Ze hebben namelijk een aparte geur, die niet door alle insecten wordt gewaardeerd. Daardoor zijn ze een natuurlijk beschermingsmiddel tegen allerlei insecten en knaagdieren. Bijvoorbeeld tegen bladluizen, muggen, schadelijke aaltjes en kevers. Door ze tussen groentes te zetten kunnen plagen worden voorkomen. En het ziet er nog vrolijk uit ook!

Let wel op, slakken vinden deze geur aantrekkelijk.

Zijn afrikaantjes eetbaar en/of geneeskrachtig?

De bloemen van zowel de enkelbloemige als de dubbelbloemige Afrikaantjes zijn eetbaar. Ze worden vooral veel in de Latijns-Amerikaanse keuken gebruikt. De blaadjes van de enkelbloemige kunnen zo worden toegevoegd, de blaadjes van de dubbelbloemige moeten een beetje uit elkaar worden getrokken. De blaadjes kunnen rauw worden gegeten, bijvoorbeeld in salades of als garnering, maar ze kunnen ook worden gekookt. De smaak is kruidig en citroenachtig.

Van de blaadjes kan ook thee worden getrokken.

Van deze thee wordt gezegd dat het geneeskrachtig is en goed is voor de spijsvertering en een kalmerende werking heeft. Ook zou het uitwendig kunnen worden gebruikt bij eczeem en wondjes.

Let wel, wij van Dutch Garden Seeds geven geen medisch advies. Vraag altijd bij een professional na of en hoe de plant medicinaal te gebruiken is.

Afrikaantjes zaden in ons assortiment

Wij hebben verschillende soorten afrikaantjes zaden in ons assortiment. Bijvoorbeeld laagblijvende, klein- en grootbloemige. Bij elke soort staat een duidelijke omschrijving. Bovendien zijn er ook een aantal biologische bloemzaden bij.

Tips voor het kweken van afrikaantjes zaden

  • Verwijder regelmatig de dode bloempjes. Hierdoor zal de plant langer bloeien.
  • Als groenbemester kunnen Afrikaantjes ook eventueel later, tot augustus, worden gezaaid. Ze bloeien dan waarschijnlijk niet meer, maar de plant op zich geeft nog wel zijn voedingsstoffen af aan de bodem.
  • Laat de bodem nooit volledig uitdrogen, maar geef regelmatig water.

Direct Afrikaantjes Bloemzaden Bestellen >