Aster Zaaien en Kweken

Asters zijn er in zowel éénjarige als meerjarige soorten en kunnen gemakkelijk uit zaad worden opgekweekt. Eénjarig Asters kunnen al vroeg in het voorjaar worden gezaaid en bloeien tot ver in het najaar. Als ze eenmaal zijn afgestorven, komen ze niet terug. Wel kan het zijn dat ze zichzelf uitzaaien. Asters zijn te gebruiken als snijbloem en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
Asters telen
Asters behoren tot de composietenfamilie en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. De planten worden, afhankelijk van de soort, 50 tot 80 cm hoog en passen goed in elk formaat tuin. In kleine tuinen achterin de border, in grotere tuinen in het midden van de border. Asters hebben een lange bloeitijd.
Zaaien van asters
Het zaaien van asters kan binnen al in het vroege voorjaar, rond maart of april waarna ze in mei naar buiten kunnen. Buiten zaaien kan vanaf ongeveer april tot juni. Door de zaden een nacht te laten weken in lauw water kan het kiemproces worden versneld. Dek de zaden af met een dun laagje aarde en houdt deze vochtig, maar niet te nat. Als de zaailingen ongeveer 5 cm hoog zijn kunnen ze worden verspeend.
Direct Aster Zaden Bestellen >
Standplaats en bodem van Asters
Asters staan het liefst op een zonnige plek in de tuin en stelt geen specifieke eisen aan de bodem, behalve dat deze goed waterdoorlatend moet zijn.
Verzorging van asters
Asters hebben weinig verzorging nodig als ze maar in de zon staan. Geef regelmatig water verwijder uitgebloeide bloemen en het onkruid rondom de planten.
Zijn asters bij- en/of vlindervriendelijk?
Asters zijn insectvriendelijk en trekken verschillende nuttige insecten aan, zoals bijen, vlinders en andere bestuivers. Asters bieden nectar en stuifmeel, wat essentieel is voor deze insecten, vooral in de late zomer en herfst wanneer andere bloemen minder beschikbaar zijn.
Asters in de moestuin
Asters kunnen een geweldige toevoeging zijn aan je moestuin. Naast dat het er prachtig uitziet hebben ze ook een aantal voordelen. Ze trekken bestuivers aan, wat ook ten goede komt aan het bestuiven van groenteplanten en fruitbomen. Bijkomend voordeel is dat de ‘goede insecten’ vaak de schadelijke insecten afweren. Door asters tussen de andere gewassen te zaaien vergroot je bovendien de biodiversiteit in je tuin.
Zijn asters eetbaar en/of geneeskrachtig?
De meeste soorten asters zijn eetbaar en worden gebruikt in salades en als garnering. De bloemen en bladeren van eetbare asters hebben een milde, licht zoete smaak. Het is belangrijk om zeker te zijn dat je de juiste soort hebt, aangezien niet alle asters eetbaar zijn.
Van sommige soorten asters wordt beweerd dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben. Ze worden vaak gebruikt voor hun ontstekingsremmende werking en zouden kunnen helpen bij verlichting van hoest of huidproblemen. De bloemen kunnen rauw gegeten worden of er kan thee van gemaakt worden. Ook het blad en de wortel zijn eetbaar, bijvoorbeeld gekookt, en zouden laxerend werken en helpen tegen hoofdpijn.
Let wel, wij van Dutch Garden Seeds geven geen medisch advies. Vraag altijd bij een professional na of en hoe de plant medicinaal te gebruiken is.
Aster zaden in ons assortiment
Wij hebben verschillende soorten éénjarige aster zaden in ons assortiment. Bij elke soort staat een duidelijke omschrijving.
De laaste tips voor het zaaien van asters
- Verwijder regelmatig de dode bloempjes. Hierdoor zal de plant langer bloeien.
- Zaai asters niet 2 jaar achter elkaar op dezelfde plek om verwelkziektes te voorkomen.