Dropplant Zaaien en Kweken

De dropplant is een gemakkelijk te kweken kruid met prachtige kleine bloemetjes die aan een soort aren groeien. De plant past behalve in een kruidentuin ook goed in een bloementuin of -border. Hoewel de plant in principe meerjarig is, is hij maar matig winterhard. Hierdoor overleeft hij onze winters vaak niet. Maar hij zaait zich gemakkelijk uit. Vanaf maart kan er, binnenhuis, worden uitgezaaid. Hoewel de plant naar drop ruikt wordt deze niet gebruikt voor het maken hiervan. Wil je een bijenvriendelijke tuin, dan is de dropplant zeker een aanrader, de plant trekt o.a. veel vlinders en bijen aan.

Zaaien van de dropplant

Vanaf maart tot juli kan er worden uitgezaaid. Doe dit het liefst binnen. Dit omdat de plantjes erg graag worden gegeten door slakken. Bovendien kiemen de zaden sneller bij warmere temperaturen. In een potje van 9 x 9 cm kunnen ongeveer 5 zaden worden gezaaid. Dek de zaden met een dun laagje zand af. Nadat de zaden zijn ontkiemd kunnen ze op een wat koelere, lichte plek worden weggezet. Dis zorgt ervoor dat ze wat minder schieten en voller worden.

Na half mei kan er buiten worden gezaaid of kunnen de plantjes, mits groot genoeg, naar buiten.

Direct naar de dropplant zaden >

Standplaats en bodem van de dropplant

De dropplant houdt van een plekje in de volle zon, halfschaduwrijk kan ook maar dan groeit hij minder snel. De bodem moet luchtig en niet te vochtig zijn. De plant kan zowel in de volle grond als in potten worden geteeld en is daardoor ook geschikt voor bijvoorbeeld op het terras of balkon. Zet de plant niet onder andere planten, zodat hij voldoende zonlicht krijgt.

Verzorging van dropplant

De plant vraagt weinig verzorging. Water geven bij droogte en halverwege het seizoen bijmesten is voldoende.

Wanneer en hoe kun je de dropplant oogsten?

Oogsten kan zodra de plantjes groot genoeg zijn. Er moeten altijd wat blaadjes aan de plant blijven om te voorkomen dat de plant sterft. Door met name de blaadjes onderaan de planten te plukken voorkom je dat de planten er kaal uitzien. Ook de bloemen zijn eetbaar. De zaden kunnen vanaf oktober worden geoogst. Deze kunnen dan het jaar erop weer worden uitgezaaid.

Hoe en hoe lang kun je geoogste dropplant bewaren?

Het beste kunnen de blaadjes direct na de oogst worden gebruikt. In de koelkast kunnen ze een paar dagen worden bewaard. De bloemetjes en blaadjes kunnen worden gedroogd. Ze verliezen hierdoor wel wat smaak.

Is de dropplant gezond?

Van de dropplant wordt gezegd dat het ontstekingsremmend werkt en de spijsvertering bevorderd. Van oudsher werd het gebruikt bij o.a. diarree, hoest en koorts. Zowel de blaadjes als de bloemetjes kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld thee van te trekken, maar het is ook een lekkere toevoeging aan salades en vleesgerechten.

Dropplant zaden in ons assortiment

We hebben één soort dropplantzaden van het merk Horti Tops in ons assortiment.

Tips voor het kweken van de dropplant

  • Bescherm de plant in de winter tegen de kou door hem goed af te dekken. Met een beetje geluk komt hij dan het volgende jaar weer op.
  • De plant staat ook mooi in borders en trekt veel insecten aan.

Direct naar de dropplant zaden >