Aardbeien kweken
Houdt u van aardbeien en wilt u ze eigenlijk altijd in huis te hebben? Waarom zou u het dan niet proberen om ze thuis zelf te kweken?
Als dit idee u aanspreekt en u groene vingers heeft, volg dan ons advies
Er zijn meerdere soorten aardbeien. Heerlijk 'gewone' aardbeien, F1 hybride aardbeien, witte aardbeien, hang aardbeien enz. Voor deze soorten hebben wij de zaden, maar u kunt ook kleine plantjes kopen. De lente is het perfecte moment om te beginnen met de heerlijke rode vruchten, die tot het einde van de zomer blijven groeien.
Direct naar de aardbei zaden >
Aardbeien kweken
Hoe aardbeien te kweken: zaden, planten, technieken en trucs
Zowel voor zaden als voor kant-en-klare planten is het belangrijk om kleine potjes beschikbaar te hebben. De potten moeten worden gevuld met vochtige grond en worden bewaard op een lichte plaats, met een ideale temperatuur tussen 20°C en 24°C.
Aardbeien zaaien
Als u met zaden begint zult u zien dat ze na ongeveer 10 tot 15 dagen ontkiemen. Het is belangrijk om vervolgens de plantjes uit te dunnen (te verpotten) en de zwakkere plantjes te verwijderen.
Voor een ordelijke uitzaaiing zijn er mensen die er de voorkeur aan geven in kweekpotjes te zaaien en, wanneer de plant ten minste vijf groene blaadjes heeft voortgebracht, de teelt voort te zetten door haar in een pot of moestuin uit te planten.
Zelf aardbeien kweken
Of het nu in de moestuin is of in een deel van de tuin, om aardbeien zorgvuldig op de grond te telen, is het belangrijk om ze in enkele rijen te rangschikken met een onderlinge afstand van minstens 20 cm. U moet dus een klein gat graven (de diameter van een muntstuk) en de zaailing erin steken. Voor de diepte past men zich aan naargelang de wortel die de zaailing heeft ontwikkeld in de pot waarin hij is opgekweekt.Dek de zaailing en de wortels voorzichtig af en giet er veel water over. Zorg ervoor dat u alleen de basis van de plant water geeft, niet de bladeren en eventuele vruchten.
Aardbeien in pot kweken of buiten?
Als u overweegt aardbeien op uw terras te gaan kweken, bedenk dan dat de perfecte grondsoort voor het kweken van aardbeien dezelfde is voor zowel de moestuin als de pot. De grond moet zacht, leemachtig en rijk aan organische stoffen zijn, met een pH die kan variëren van 5,5 tot 6,5. Met een goede afwatering kunnen de vruchten echter op elke grondsoort overvloedig groeien.Neem dus de zaailing en haal hem uit de oorspronkelijke pot, plaats hem met zijn kluitje aarde in de pot. Vul de pot vervolgens met aarde en vul de wortel helemaal op. Nogmaals met veel water.
Wanneer aardbeien zaaien
Het beste moment om te beginnen met het kweken van aardbeien van aardbei zaden is bijvoorbeeld eind februari binnenshuis. Dan hebben de zaden voldoende tijd om te groeien bij de temperatuur die reeds genoemd is. Als de aardbei zaden ontkiemt zijn en kleine plantjes zijn geworden, kunnen ze afhankelijk van de temperatuur rond midden mei naar buiten.
Aardbeien in dakgoot kweken
De laatste jaren zien we ook steeds meer dan mensen hun aardbeien in een dakgoot gaan kweken. Dit heeft namelijk een aantal voordelen. Een van deze voordelen is dat de aardbeien kunnen langs de randen verder groeien, dus niet op de aarde. Zo blijven de aardbeien lekker schoon en kunt u ze direct eten nadat ze zijn geplukt.
Aardbeien kweken op hoogte
Het kweken van aardbeien op hoogte heeft dus de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt. Het hoeft uiteraard niet perse in een dakgoot, maar kan ook gewoon in een plantenbak of pot. Bovendien is het kweken van aardbeien op hoogte ook handig als je bijvoorbeeld alleen een balkon heb of weinig ruimte in de tuin. Slakken kunnen zo de aardbeien ook minder snel op eten.
Aardbeien oogsten
Aardbeien kun je eigenlijk redelijk vroeg in het seizoen al oogsten. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het weer. Het fijne van aardbeien is dat ze lang doorgroeien, waardoor het mogelijk is als u een aantal planten heeft dat u de hele zomer lang dagelijks kunt genieten van verse onbespoten aardbeien uit de eigen moestuin.