Boerenkool kweken
De boerenkool is eigenlijk een groente die met name in Nederland gegeten word, maar wordt ook steeds vaker in Scandinavië, Engeland en Ierland gegeten. Uiteraard ook in andere delen van Europa, maar daar in mindere mate.
Boerenkool kweken in pot
Het is zeker mogelijk om boerenkool te kweken in een pot. Houd er echter wel rekening mee dat deze pot stevig moet zijn en ook goed tegen de kou kan. De pot moet wel zeker zo'n 40 tot 50centimeter diep zijn en minimaal 30cm in omtrek.
Boerenkool oogsten en invriezen
Als u naar het oogsten de boerenkool wilt invriezen, is dat geen probleem. Het kan vaak wel tot 1 maand na het oogsten ingevroren worden zonder dat het de smaak verliest. De enige tip die we wel willen meegeven is dat op het moment dat je de boerenkool dan gaat koken, dit moet doen met het gas of elektra hoog aan. Anders bestaat de kans dat de boerenkool 'snot' word.
Boerenkool zaaien
Het beste moment om de boerenkool te zaaien in potjes is rond eind mei tot begin juli. Om deze vervolgens 5 á 6 weken later uit te zaaien in de volle grond. Zorg er wel voor dat je ze voor zaait in wat grotere potjes, bij voorkeur die van bijv. 9x9cm.
Direct naar de boerenkool zaden >
De plek voor boerenkool
De plek waar de boerenkool kan staan is eigenlijk niet zo heel belangrijk, met name omdat boerenkool weinig eisen stelt aan de kwaliteit van de grond. Natuurlijk, kunt u de aarde een weekje voordat u de boerenkool op zijn definitieve plaats gaat zetten bemeste met wat koemest om de groei te bevorderen.
De planten hebben relatief veel ruimte nodig om te groeien. Houd dus tussen de rijen minimaal 50 á 60 cm aan. Water geven gebeurd natuurlijk bij de stam en niet op de plant.
Verzorging van de boerenkool
Zoals eerder beschreven heeft de boerenkool eigenlijk ‘weinig’ nodig. Echter is het wel van groot belang dat de met name jonge plantjes goed worden afgedekt. Dit omdat de vogels de jonge boerenkool plantjes nogal lekker vinden en compleet opeten.
De witte vlieg is vaak ook te vinden op de boerenkool. Deze is relatief onschuldig, maar wel vervelend. Zeker als de boerenkool schoongemaakt moet worden. De witte vlieg legt eitjes aan de onderkant van de boerenkoolbladeren. Het lijkt erop, dat mensen die kweken op een zandgrond hier minder last van hebben.
Als laatste hebben we natuurlijk de slakken die de laatste jaren veel van onze groenten komen aanvreten. Eventueel kunt u koperen ringen om de plant heen zetten, slakken houden niet van koper en pluk natuurlijk elke dag de slakken van de planten.
Soorten boerenkool
Er zijn meerdere soorten boerenkool, maar het handigste is onderscheid te maken tussen herfst boerenkool en winter boerenkool.
Boerenkool zaden in onze shop
In onze webshop hebben we 5 soorten boerenkool (waaronder 2 biologische boerenkool soorten:
- Biologische boerenkool zaden Paars (Roter Grunkohl)
- Biologische boerenkool zaden Westlandse
- Boerenkool zaden Reflex F1 hybride
- Boerenkool zaden Scarlet Paars
- Boerenkool zaden Westlandse Herfst (laat type)
Boerenkool oogsten
Het moment dat je de boerenkool kan oogsten ligt niet vast. Met andere woorden zijn ze het allerlekkerste als er minimaal 1 nacht vorst is geweest. Dit kan zijn in november maar ook bijv. in januari, net het moment dat u met begonnen met het zaaien van de boerenkool.
Welke mest is het beste voor de boerenkool?
Het is niet echt noodzakelijk om meer dan een basis bemesting te hebben voor de groei van de boerenkool. Eventueel wat mest is voldoende maar niet noodzakelijk.
Wanneer boerenkool zaaien?
Je kunt beginnen met het zaaien van boerenkool vanaf eind mei tot en met juli.
Hoe lang duurt het voordat de Boerenkool geoogst kan worden?
Vanaf het moment van zaaien van de boerenkool zaden tot het oogsten van de boerenkool zit zo’n 8 maanden.
Kun je doorgeschoten boerenkool eten?
Ja, van de doorgeschoten boerenkool kun je gewoon de bladeren eten. Wat je niet nodig heb, kun je eventueel later zelfs nog eten.
Hoe diep moeten de boerenkool zaden gezaaid worden?
Als de zaden ongeveer 1cm diep gezaaid zijn in luchtige grond is dat voldoende. Vervolgens eventueel met een plantenspuit de zaden water geven. De aarde moet goed nat zijn in beginsel om de zaden te laten ontkiemen. De temperatuur van rond de 15 graden is voldoende om een goede start te hebben voor de boerenkool.
Is boerenkool typisch Nederlands?
De boerenkool is niet typisch Nederlands, want het wordt naast Nederland ook in Scandinavië, Duitsland, België, Engeland en Ierland ook gegeten. In de bijv. Frankrijk zien we de laatste tijd wel steeds meer boerenkool, maar de boerenkool wordt zeker nog niet zoveel gegeten in zuid Europa als in het Noorden.
Succes met het kweken van de boerenkool!