Chinese Kool Kweken

Chinese kool komt oorspronkelijk uit Oost Azië. Het is een snelgroeiende koolsoort die niet de typische koolsmaak heeft, maar enigszins zoet smaakt. De smaak doet denken aan die van andijvie of witlof. Het is een redelijk gemakkelijk te telen groente die na ongeveer 3 maanden kan worden geoogst. Doordat Chinese kool pas vanaf half juli hoeft te worden gezaaid is het een prima keuze om het na een andere soort te zaaien. Zo kan er twee keer gebruik worden gemaakt van hetzelfde stukje groentetuin.

Chinese kool telen

Chinese kool is een open bladkool, wat inhoudt dat het een losse krop vormt, doordat de bladeren aan stengels groeien. Zowel het blad als ook de stengels zijn eetbaar. Van oorsprong komt deze kool, die ook wel Pe-tsai genoemd wordt, uit Oost Azië, net als bijvoorbeeld Paksoi en Tatsoi.

Er zijn groene en rode varianten.

Het is een gemakkelijk te telen koolsoort, die vanaf half juli direct in de tuin gezaaid kan worden. De planten hebben de neiging snel te schieten, vooral in droge en warme periodes. Door laat te zaaien en regelmatig water te geven kan dit worden voorkomen. Chinese kool is erg gezond.

Zaaien en telen van Chinese kool

Chinese kool kan het beste laat in het seizoen, dus juli en augustus, direct in de moestuin gezaaid worden. Eerder zaaien kan wel, maar dan is de kans groter dat de kool gaat schieten. Houdt een rijafstand van ongeveer 45 cm aan en een plantafstand van 35 cm. Eventueel wat uitdunnen zodat de goede plantafstand wordt bereikt, zodat de kool genoeg ruimte heeft om goed te groeien.

Standplaats en bodem

Chinese kool staat het liefst op een zonnig plekje, maar ook in de halfschaduw doet hij het goed. De bodem moet vruchtbaar zijn en niet snel uitdrogen. Eventueel kan de bodem verrijkt worden met compost. Zet koolsoorten niet vaker dan 6 jaar op dezelfde plek, maar wissel af. Aangezien koolplanten graag gegeten worden door bijvoorbeeld duiven, rupsen en slakken is het aan te raden de planten af te dekken met gaas.

Verzorging van Chinese kool

Chinese kool houdt niet van droogte, dus regelmatig water geven, vooral bij warm weer. Hierdoor wordt bovendien de kans dat de kool gaat schieten verkleind. Eventueel een keer voeding geven. Chinese kool heeft minder voeding nodig dan bijvoorbeeld witte of rode kool.

Wanneer kun je Chinese kool oogsten?

Twee tot drie maanden na de uitzaad kan Chinese kool geoogst worden. Doe dit het liefst voor de eerste vorst. Chinese kool kan wel lichte vorst hebben, maar de bladeren verweken vaak snel. Bescherm de plant tegen de koolvlieg, door bijvoorbeeld koolkragen te gebruiken. Snij de krop net boven de grond af.

Chinese kool bewaren

Chinese kool is een paar dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Chinese kool kan ook worden ingevroren, wel eerst schoonmaken, snijden en blancheren.

Is Chinese kool gezond?

Chinese kool is, net als andere koolsoorten, erg gezond en bevat o.a. veel vitamine C. Verder bevat het ook veel andere vitaminen, vezels en mineralen.

Chinese kool in ons assortiment

In ons assortiment hebben we een zelfsluitende variant. Kijk ook eens bij de zaden van paksoi, dit is ook een Chinese koolsoort.

Tips

  • Maak gebruik van een koolkraag. Dit voorkomt schade door de koolvlieg. Deze kan door de kraag geen eitjes meer op de koolbladeren leggen.
  • Dek de jonge plantjes af met netten om te voorkomen dat duiven de plantjes opeten.