Cucamelon (muismeloen) Zaaien en Oogsten

Cucamelon (Melothria scabra), ook wel muismeloentje of Mexicaanse minikomkommer genoemd, is een klimplant en komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De plant produceert veel kleine, groene, vruchtjes die qua uiterlijk op watermeloen lijken, maar de smaak lijkt meer op die van komkommer met citroen. Het is een gemakkelijk te kweken plant, vandaar dat dit vruchtje steeds vaker ook in moestuinen wordt geteeld.

Cucamelon telen

Cucamelon behoort tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een meerjarige, niet winterharde, klimmende plant die veel kleine, op watermeloen lijkende, vruchtjes produceert. De vruchtjes kunnen worden geoogst als ze ongeveer 2 tot 3 cm groot zijn. Groter kan ook, maar dan bevatten ze al veel zaden. Cucamelon is gemakkelijk te kweken en kan zowel in de volle grond als in een kas worden geteeld.

Zaaien en telen van cucamelon

Cucamelon kan het beste vanaf half maart binnen worden voorgezaaid. Eventueel direct in de volle grond kan wel, maar aangezien de plant van warmte houdt heeft voorzaaien de voorkeur. Dit geeft de plant een goede voorsprong zodat er eerder kan worden geoogst. Zaai in potjes met zaai- of potgrond, eventueel vermengt met vermiculiet.  Cucamelon kiemt snel, na 2 weken zullen de eerste plantjes zich laten zien.

Cucamelon Zaden Kopen >

Standplaats en bodem voor het kweken van Cucamelon

Na ijsheiligen kunnen de plantjes worden uitgeplant in de tuin of kas. Laat ze vooraf eerst afharden, door ze regelmatig overdag buiten te zetten. Geef de cucamelon een zonnige, beschutte plek in de tuin. De bodem moet voedselrijk, vochtvasthoudend en goed doorlaatbaar zijn. Om dit te bereiken kan de bodem in de winter worden voorbereid door er compost aan toe te voegen.

Verzorging van cucamelon

Zorg voor een goede klimhulp, bijvoorbeeld langs een rek. De plant kan flink groeien. Geef in de zomer voldoende water. Eventueel kan er af en toe voeding worden gegeven. Kies voor voeding met relatief weinig stikstof, dit voorkomt dat de plant meer blad en minder vruchten gaat produceren

Wanneer kun je cucamelon oogsten?

Meestal kan er vanaf juli tot oktober, afhankelijk van het weer, worden geoogst. Oogst als de vruchtjes ongeveer 2 tot 3 cm in doorsnee zijn. Grotere vruchten zijn wel eetbaar, maar bevatten meer zaden, zijn harder en smaken iets minder lekker. Bovendien bevordert regelmatig oogsten de aanmaak van nieuwe vruchtjes.

Cucamelon bewaren

Verse geplukte cucamelons zijn het lekkerst. Knapperig, met een fris-zure komkommersmaak. Ze zijn ongeveer een week houdbaar. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast. De smaak neemt hierdoor wel wat af, dus eet ze zoveel mogelijk vers.

Cucamelons kunnen ook zoetzuur worden ingemaakt. Hiervoor kan hetzelfde recept als van augurken worden gebruikt.

Is cucamelon gezond?

Cucamelons zijn gezond en bevatten veel vitaminen, mineralen, vezels en anti-oxidanten. Bovendien zijn ze calorie-arm.

Cucamelon zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we één soort cucamelon van het merk ‘Buzzy Seeds’.

Tips voor het kweken van Muismeloen

Cucamelon heeft veel warmte nodig. Om de warmte te bevorderen kan een bedje van ca. 40 cm diep en 60 cm breed gegraven worden. Dit deels opvullen met broeimest, vochtig stro of verse stalmest. Vervolgens weer afdekken met grond. Hierdoor ontstaat een soort broeibed.

Regelmatig oogsten bevorderd de aanmaak van nieuwe vruchtjes.

Cucamelon Zaden Kopen >