Doperwten Zaaien en Kweken
Doperwten en peultje groeien in principe aan dezelfde planten. Eigenlijk is een doperwt niet veel meer dan een volgroeid peultje, waarbij de huls niet meer eetbaar en lekker is, doordat deze taai geworden is en veel draden bevat. Er zijn dus soorten die speciaal voor het telen van erwten geschikt zijn. Ze vormen dikkere peulen, waarbij de erwten groter zijn.
Zaaien en telen van doperwten
Er bestaan zowel laagblijvende als klimmende soorten doperwten. De klimmende soorten hebben tijdens de groei ondersteuning nodig, bijvoorbeeld bamboestokken. Decoratief en leuk is het om de stokken in de vorm van een wigwam te plaatsen. Zo krijg je als het ware groene torentjes in je tuin.
Standplaats en bodem
Doperwten zijn gemakkelijk te telen en stellen niet veel eisen. Het liefst staan ze in de volle zon, maar halfschaduw is ook geen probleem. De bodem mag niet teveel kalk bevatten en niet te nat zijn. De planten halen zelf stikstof uit de lucht en voegen dit aan de bodem toe.
Zaaien en uitplanten van doperwten
Doperwten kunnen in januari en februari in huis worden voorgezaaid, zodat ze een groeivoorsprong krijgen. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor veel ruimte nodig hebt en het niet echt nodig is om ze voor te zaaien. In de volle grond kun je doperwten zaaien in maart en april. Ze zijn goed vorstbestendig, maar pas op met veel regen. Als de grond te nat is gaan ze rotten. Plaats voor de klimmende soorten eerst de stokken. Eventueel kun je hier draden tussen spannen zodat de plant meer houvast heeft. Vervolgens kun je om de stokken een aantal erwten uitzaaien.
Verzorging van doperwten
Doperwten hebben weinig verzorging nodig. Matig water geven en onkruid verwijderen is voldoende. Houdt rekening met wisselteelt en zet ze niet elk jaar op dezelfde plek.
Wanneer kun je doperwten oogsten?
Oogsten kan in de maanden juni en juli. Oogst alleen de dikke peulen waar je de erwten duidelijk in ziet zitten. Te jong geoogste erwten zijn overigens ook erg lekker. Let er bij het plukken op dat je dit voorzichtig doet, het liefst knip je ze. Dit om te voorkomen dat je de kwetsbare stengels van de plant beschadigd.
Waar doperwten bewaren
In de koelkast zijn doperwten (met schil) ongeveer 3-5 dagen houdbaar. Erwten kunnen ook worden ingevroren of geweckt. Wel eerst even blancheren. Ook kun je de peulen drogen, bijvoorbeeld door de planten, als de peulen rijp zijn, op de kop te hangen. Als de peulen volledig zijn gedroogd kun je de erwten eruit halen.
Zijn doperwten gezond?
Erwten zijn erg gezond en bevatten onder andere vitamine B, C en K, kalium, ijzer, en foliumzuur. Ze bevatten bovendien veel vezels en zijn goed voor de spijsvertering.
Doperwtzaden in ons assortiment
We hebben verschillende soorten erwten in ons assortiment. Bijvoorbeeld aan de soort Karina, die geen groeiondersteuning nodig heeft, of de zeer zoete wonder van Amerika.
Tips
Rauwe erwten bevatten de giftige stof lectine, dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Deze stof wordt door koken onschadelijk.