Knolselderie Kweken
Knolselderie, ook wel knolselderij genoemd, is familie van de blad- en bleekselderij. Vaak blijven bij zelf telen de knollen wat kleiner, maar de smaak is wel veel intenser. Knolselderie heeft weinig verzorging nodig, dus als je nog wat ruimte over hebt in de moestuin, is het zeker het proberen waard. Bovendien kan het oogsten pas in oktober beginnen. Zo heb je dus ook in de herfst nog verse groente uit eigen tuin.
Knolselderie telen
Knolselderie is vooral bekend van de erwtensoep. Niet echt een mooie groente, met zijn gelige kleur en bruine vlekken, maar de smaak maakt dit meer dan goed. Het is een echte herfstgroente en heeft een vrij lange groeiperiode nodig om dikke knollen te vormen. Met onze tips moet het zeker lukken om deze knollen te kweken.
Zaaien en telen van knolselderie
Knolselderie heeft lang de tijd nodig om te groeien en knollen te vormen. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met het voorzaaien. Zaai vanaf half februari tot ongeveer april voor, in potjes op een warme plek binnenshuis. Dit voorkomt ook eventueel doorschieten.
Omdat het zaad langzaam kiemt kan het handig zijn het zaad te laten voorkiemen. Dit kan bijvoorbeeld door de zaden met zand te vermengen, op een warme plek in de woonkamer neer te zetten en vochtig te houden. Na enkele dagen ontstaat er een worteltje en kan het zaadje in een potje met aarde gezaaid worden.
Vanaf half mei, na ijsheiligen en als de kans op vorst is verdwenen, kunnen de plantjes in de tuin worden uitgeplant. Laat ze eerst even een aantal dagen afharden. Houdt een plantafstand van 50 x 40 cm aan.
Standplaats en bodem van knolselderie
Knolselderie heeft het liefst een plekje in de zon of halfschaduw. De bodem moet goed vochthoudend rijk aan voedingsstoffen zijn. Het beste is zware grond; lichtere grondsoorten kunnen ook, zorg dat er dan voldoende humus aan toegevoegd is.
Verzorging van knolselderie
Zorg ervoor dat er tijdens de groei voldoende voedingsstoffen in de grond aanwezig blijven door bijvoorbeeld compost of organische meststoffen te geven. Ook na veel regen kan er bijgemest moeten worden. De bodem mag niet uitdrogen, dus regelmatig watergeven is belangrijk. Vooral tijdens de warmere maanden.
Wanneer kun je knolselderie oogsten?
Vanaf oktober kan er in principe worden geoogst. Maar hoe later, hoe beter. De knol kan dan nog wat dikker worden. Aangezien knolselderie niet tegen vorst kan is het belangrijk te oogsten voordat er nachtvorst voorspelt wordt.
Knolselderie bewaren
Op een koele, droge, donkere plek is knolselderie ongeveer 3 weken houdbaar. Een aangesneden knol kan, verpakt in folie, ongeveer een week in de koelkast worden bewaard. Knolselderie kan ook worden ingevroren, wel eerst blancheren.
Is knolselderie gezond?
Knolselderie is erg gezond. Het bevat relatief weinig calorieën en veel vitamine C, kalium, calcium en vitamine K. Ook het blad is eetbaar en gezond. Knolselderie kan als vervanger van aardappelen worden gebruikt, bijvoorbeeld als puree.
Knolselderie in ons assortiment
In ons assortiment hebben we onder andere de soort ‘Dolvi’. Dit is een verbeterde versie van de Prager Reuzen en is resistenter tegen ziektes.
Tips
- Begin vroeg met het binnenshuis voorzaaien, om een zo lang mogelijk groeiseizoen te krijgen. Hierdoor is de kans dat de knollen groter worden groter.
- Zorg ervoor dat de planten voldoende voedingsstoffen en water hebben.