Koolraap Kweken

Koolraap is een heerlijke wintergroente, die, afhankelijk van het weer, tot in december kan worden geoogst. Ideaal als je langer vers uit eigen tuin wilt eten. Koolraap is een koolsoort die een wat dikkere knol vormt. Het is een zeer oud gewas en staat ook wel bekend als het volksvoedsel in tijden van nood. Ook in de hongerwinter van de 2wereldoorlog was koolraap, samen met aardpeer de belangrijkste voedselbron. Waarschijnlijk is dit de reden waarom het nu tot de vergeten groenten behoord, omdat hij daarna niet meer geliefd was.

Zaaien en telen van koolraap

Met het zaaien kan het beste begin juni worden begonnen. Er kan gekozen worden om in een zaaibed voor te zaaien en later te verplanten, of direct op de juiste plek uitzaaien en na een tijd uit te dunnen.

De afstand tussen de planten moet ongeveer 40 cm.

Standplaats en bodem voor het kweken van koolraap

De ideale standplaats is in zon of halfschaduw. Koolraap stelt geen bijzondere eisen aan de bodem. Maar, hoewel de plant op elke bodem groeit, verdiend een humusrijke of lemige grond toch de voorkeur. Deze rapen zijn beter te bewaren dan die die op zandgrond zijn geteeld. De bodem moet wel goed waterdoorlatend zijn.

Direct naar de koolraapzaden >

Verzorging van koolraap

Koolraap heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig water geven volstaat.

Wanneer kun je koolraap oogsten?

De bladeren van de koolraap kunnen worden geoogst als ze ongeveer 25 cm lang zijn. Snij alleen de buitenste bladeren af, zodat de plant voldoende overhoudt om de knol te ontwikkelen. De koolraapknol kan goed tegen kou, ook een paar graden vorst is geen probleem. Oogst wel voordat het flink gaat vriezen. De oogst is meestal van oktober tot december.

Koolraap bewaren

Op een koele, donkere plek is koolraap enkele weken houdbaar. Eenmaal aangesneden kan het enkele dagen in de koelkast bewaard blijven. Ook kun je koolraap invriezen. Wel eerst even blancheren.

Is koolraap gezond?

Koolraap is een gezonde wintergroente, die ook in de winter vers van het land komt. Het bevat veel verschillende mineralen en vitaminen. Vooral veel vitamine C en B11.

Koolraapzaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten koolraapzaden, ook biologische zaden.

Tips voor het kweken van koolraap

  • Koolraap wordt vaak gekookt, maar kan ook prima gestoofd, geroosterd, gewokt of gefrituurd worden.
  • Schil altijd voor gebruik en verwijder ook het houtige, bovenste stuk. Deze delen zijn oneetbaar omdat ze taai zijn.
  • Zaai niet te vroeg om houtige knollen te voorkomen.

Direct naar de koolraapzaden >