Kouseband Kweken
Kousenband, ook wel aspergeboon komt van oorsprong uit West-Afrika en is een klimmend gewas. De plant heeft veel warmte nodig. De bonen kunnen in de tropen tot een lengte van een meter bereiken. In ons klimaat is het een uitdaging om kousenband te verbouwen, maar in een kas is het zeker mogelijk.
Zaaien en telen van kousenband
Zoals hierboven al beschreven heeft kousenband erg veel warmte nodig, waardoor het Nederlandse klimaat niet erg geschikt is. Toch is het mogelijk om ook hier een leuke oogst te krijgen mits de zomermaanden warm genoeg zijn. Kousenband moet dus altijd in een kas worden geteeld.
Standplaats en bodem
Kousenband heeft een zonnige, warme standplaats nodig met goed waterdoorlatende grond. Af en toe voeding geven. Houdt er bij het watergeven rekening mee dat ook het water niet te koud is.
Zaaien en uitplanten van kousenband
Het uitzaaien van de zaden kan vanaf eind april in huis. Regelmatig water geven, maar zorg ervoor dat de grond niet kletsnat is. Dit kan ertoe leiden dat de bonen gaan rotten. Als de plant voldoende groot is kan hij vanaf eind mei/begin juni in de kas worden geplant. In de tuin zou eventueel kunnen maar dit moet dan op een hele warme, windbeschutte plek. Een kas verdiend dus de voorkeur.
Verzorging van kousenband
Kousenband is een klimplant. Zet bij het uitplanten direct bamboestokken of andere groeihulpmiddelen neer, doe je dit later dan kun je zowel de plant als ook de wortels beschadigen. Bij droogte regelmatig water geven en af en toe voeding. Let erop dat het water niet te koud is. Om de bestuiving te bevorderen, er is in een kas immers geen wind, kun je de stokken een beetje bewegen.
Wanneer kun je kousenband oogsten?
Oogsten kan in augustus en september. Oogst de bonen als ze nog niet te lang zijn, ongeveer 30 tot 40cm. Ze zijn dan het lekkerst en hebben nog geen draden gevormd.
Kousenband bewaren
Kousenband is, afhankelijk van de versheid, een paar dagen tot een week houdbaar in de groentelade van de koelkast. De groente is niet echt geschikt om in te vriezen, aangezien het aan smaak en structuur verliest, maar het kan eventueel na kort blancheren wel. Mocht je het langer houdbaar willen maken dan zou je het in zout kunnen inleggen.
Is kousenband gezond?
Kousenband is een erg gezonde groente. Het bevat weinig calorieën, (heel) veel vezels, vitaminen en mineralen.
Kousenbandzaden in ons assortiment
In ons assortiment hebben wij kousenzaden uit de Xotica collectie van Buzzy Seeds.
Tips
Voor een goede oogst is er eigenlijk maar één ding belangrijk en dat is prachtig weer. Helaas hebben we dit in ons klimaat niet in de hand, maar hoe fantastisch is het als je dan toch kousenband kunt oogsten!