Paksoi Kweken
Paksoi behoord tot de kruisbloemfamilie en is een bladkool, wat inhoudt dat de kool een losse krop vormt, met witte stelen en groene bladeren. Er zijn verschillende soorten Paksoi, zoals Tatsoi en Taisai. Het is een snelgroeiend bladgewas, zes weken na het uitzaaien kan er vaak al geoogst worden. Wel heeft Paksoi de neiging om door te schieten, vooral tijdens de maanden waarop de dagen langer zijn. Om dit te voorkomen kun je paksoi of erg vroeg, voor juni, of later, na de langste dag, zaaien.
Zaaien en telen van Paksoi
Paksoi is een lange dag plant, wat inhoudt dat de plant snel gaat bloeien als de dagen langer zijn. Daarom kan er het beste na de langste dag, vanaf half juli tot eind september, gezaaid worden. Voor een vroege oogst kan er vanaf februari, in bijvoorbeeld de koude kas, worden voorgezaaid, waarna de plantjes vanaf maart kunne worden uitgeplant en ongeveer mei kunnen worden geoogst. Zaai in afzonderlijke potjes, omdat paksoi niet van omplanten houdt. Op deze manier blijven de wortels het meest intact.
Aangezien paksoi snel groeit, kan er op verschillende momenten gezaaid worden, om zo de oogst wat te spreiden.
Standplaats en bodem voor Paksoi
Geef paksoi een zonnig tot halfschaduwrijk plekje. Het heeft, net als andere koolsoorten, relatief veel voeding nodig. Daarnaast houdt het niet van een te zure bodem. De bodem voor het zaaien verrijken met bijvoorbeeld compost en bij zure grond kalk strooien. Zaai het liefst niet op plekken waar al vaker koolsoorten hebben gestaan.
Verzorging van paksoi
Paksoi houdt niet van droogte, dus regelmatig water geven, vooral bij warm weer. Zorg ervoor dat de bodem altijd vochtig is, om schieten te voorkomen. Bescherm de plantjes tegen duiven en koolvliegen, door bijvoorbeeld een net over de plantjes aan te brengen. Eventueel kan er een keer voeding worden gegeven.
Wanneer kun je paksoi oogsten?
Dit is afhankelijk van wanneer er is gezaaid (zie zaaien en telen). De kool kan worden geoogst als hij de gewenste grootte heeft. Dit is meestal zo’n 6 weken na het uitzaaien. Oogsten kan door de plant net boven de grond af te snijden, of, om de houdbaarheid iets te verlengen, voorzichtig, met wortel, uit de grond te trekken. Is de paksoi toch geschoten, dan is hij nog steeds eetbaar. Oogst hem dan wel zo snel mogelijk.
Hoelang kun je Paksoi bewaren?
Paksoi kan in de koelkast enkele dagen worden bewaard en kan ook worden ingevroren, wel eerst schoonmaken en blancheren.
Is paksoi gezond?
Paksoi is erg gezond en bevat o.a. veel vitamine A, C en K. Bovendien is het rijk aan vezels en bevat het veel mineralen, zoals calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium.
Paksoi zaden in ons assortiment
In ons assortiment hebben we verschillende soorten paksoi, waaronder een biologische variant en tatsoi en taisai.
Tips voor het kweken van paksoi
- Dek de jonge plantjes af met netten om te voorkomen dat duiven de plantjes opeten.
- Zaai niet alles in één keer, maar met tussenpozen. Zo kan er langer vers uit de tuin worden gegeten.