Palmkool kweken
Begin met het voorzaaien van de palmkool zaden midden – eind maart. Dan hebben de zaden voldoende de tijd om te groeien om deze vervolgens 5 tot 7 weken later direct in de volle grond uit te planten. Het zijn dan al mooie plantjes die uit zullen groeien tot kleine palmboompjes. Tenminste, zo ziet het er een beetje uit. Vandaar de naam natuurlijk.
Palmkool zaaien
Zaai de zaden niet te diep. Eigenlijk is een heel dun laagje aarde al voldoende om het palmkool zaadje te laten ontkiemen. Natuurlijk moet de aarde wel vooraf lekker vochtig gemaakt worden. De kiemtijd van de palmkool zaadjes zijn gemiddeld zo’n 1 á 2 weken.
Direct naar de palmkool zaden >
Standplaats van de Palmkool
De palmkool is een twee jarige winterharde plant, dus zet deze op een plek waar deze lange tijd kan staan, zonder dat de palmkool in de weg staat. Het mooie van de palmkool is dat deze naar boven groeit en het onkruid rondom de plant makkelijk weg te halen is. De standplaats kan het beste op een lichte en toch ook wel koele plaats zijn.
De plantafstand kun je het beste op zo’n 60 x 60 cm houden. Hoewel deze plant omhoog groeit is het wel belangrijk dat alle bladeren voldoende licht krijgen om zich te ontwikkelen. Let wel op dat een goede bemesting noodzakelijk is om de kool extra voeding mee te geven. Zet de palmkool ook niet altijd op dezelfde plaats om de bodemschimmel aan de knolvoet te voorkomen.
Palmkool oogsten
Het oogsten van de palmkool doe je in het najaar of net voor de winter. Bijvoorbeeld van September / Oktober tot en met December. De laatste jaren gaat de temperatuur pas heel laat in het jaar omlaag of zelfs pas in Januari / Februari. Het oogsten van de palmkool doe je door de bladen van onderaf als eerst te gebruiken. Dan begint de palmkool ook steeds meer op de palmboom te lijken. Door in de loop van de tijd iedere keer wat bladeren op te eten, heb je lange tijd plezier van de palmkool.
Hoogte van de Palmkool
De hoogte van de palmkool kan een beetje variëren, maar 60 cm tot 100 cm hoog zal de plant zeker worden. Het is een prachtige stevige plant om in de tuin, moestuin of de volkstuin te hebben.
Soorten Palmkool
Eigenlijk is er maar 1 hele bekende palmkool dat is de ‘Nero di Toscana’. Daar is dan ook de oorsprong. Toscane in Italië.
Soorten Palmkool zaden in onze webwinkel
In onze webwinkel hebben we 3 soorten palmkool van verschillende merken:
- Biologische Palmkool van De Bolster
- Palmkool zaden voor de Makkelijke Moestuin
- Palmkool zaden van Buzzy Seeds
Palmkool zaden bestellen kan natuurlijk in onze webshop.
Smaak van de Palmkool
De smaak van de palmkool is een beetje te vergelijken met die van de boerenkool. Het zijn dan ook soorten die beide tot de kruisbloemenfamilie behoren. Hiertoe behoren eigenlijk alle kool soorten.
Palmkool bewaren
Palmkool kun je langer bewaren als je na het oogsten deze gelijk in de vriezer stopt. Dan blijft de kook zijn smaak behouden en kun je op een later tijdstip deze heerlijke groenten eten. Als je dit niet doet, dan kun je de kool maximaal 3 á 4 dagen in de koelkast bewaren.
Ziektes van de Palmkool
De meest bekende plaag voor de palmkool is net als bij boerenkool de witte vlieg. Maar ook rupsen kunnen de het de plant behoorlijk lastig maken. Om dit te voorkomen of de kans tot het minimum te beperken is het advies om gebruik te maken van insectengaas. Dit kun je over de kolen heen zetten. Natuurlijk is het verwijderen van onkruid rondom de plant ook noodzakelijk en aan te raden.
Gerechten voor de Palmkool
Palmkool kun je zelfs eten als stamppot met heerlijke spekjes maar de palmkool kun je ook goed wokken. Er zijn vele websites die heerlijke gerechten tonen voor de palmkool.
Succes met het kweken van de Palmkool!