Postelein zelf kweken
Postelein is eigenlijk een groente die zowel rauw als gestoofd gegeten kan worden. De postelein wordt doorgaans gegeten als deze nog heel klein is (enkele centimeters). De reden hiervan is dat de postelein dan nog de beste smaak heeft. De exacte smaak is eigenlijk moeilijk te omschrijven maar een fris-zure smaak komt het meest overeen.
Postelein zaaien
Postelein zaaien wordt breedwerpig gedaan. Uiteraard kun je het ook netjes in een rijtje zaaien. Om te beginnen heb je 2 soorten postelein zaden; Winterpostelein en zomer postelein.
Bekijk de winter- en zomer postelein zaden >
De zaden zijn heel klein, daarom is het raadzaam om de zaden niet te diep te zaaien. Eigenlijk is het beste om de aarde even glad te maken en vervolgens de zaden erop te strooien en licht aan te drukken. Eventueel een heel licht laagje aarde er bovenop kan ook nog wel. Vervolgens met een plantenspuit de zaden water geven.
Niet met een gieter, dan zullen de zaden te diep in de aarde gaan en verdwijnen. Uiteraard is de zomerpostelein het beste te zaaien in het voorjaar en de winterpostelein in het najaar. Oorspronkelijk komt postelein uit warme oorden, zomerpostelein is voor ijzige kou niet geschikt. Winterpostelein kan wel goed tegen de kou. Wel eventueel afdekken om kleuraanpassingen van het blad te voorkomen of zo lang mogelijk tegengaan.
Postelein oogsten
Postelein groeit heel snel. Vaak kun je postelein al oogsten na een week of 4 tot 6. Dan is de smaak op zijn best. Eventueel later kan ook, maar dan zal de smaak minder worden en de stengels groter worden (de verhouding blad en stengel wordt dan met name anders). De postelein kun je onderaan afknippen en is na het oogsten nog zeker 1 week houdbaar in de koelkast.
Als je de postelein niet oogst, zullen er kleine gele bloemetjes in de toppen verschijnen.
Ziektes bij postelein
Postelein is eigenlijk vrij ongevoelig voor ziektes. Eventueel kunnen ze last krijgen van smeul, (schimmelziekte), maar ze staan hierom niet bekend.
Is postelein gezond?
Postelein is heel gezond. Postelein bevat omega-3 vetzuren, vitamine A, C en E (antioxidanten). Er word zelfs beweert dat met geregeld eten van postelein de kans op kanker, hart- en vaatziekten en zelfs alzheimer wordt verkleint.
Soorten postelein
Zoals beschreven zijn er 2 soorten Postelein:
- Zomerpostelein
- Winterpostelein
De kiemkracht van de zaden blijft behoorlijk lang goed. Denk minimaal aan een jaar of 3 á 4.
Postelein in gerechten
Je kunt van de postelein eigenlijk alles eten, behalve de wortels. Deze dus even afsnijden voor het gebruik. Je kunt postelein:
- Koken (5 minuten, max 10 minuten)
- Wokken (net als spinazie, niet te hard niet te lang)
- In de stamppot
- Posteleinsoep
- Rauwe postelein in salades
Door eerste de postelein goed te spoelen met water en wellicht met een klein beetje zout schoon te maken is de postelein het lekkerst. Wees wel voorzichtig, daar er snel kneusjes in de postelein komen wat een negatief effect heeft op de smaak. De smaak kun je het beste omschrijven als fris, licht zurig en een beetje pittig.