Raapsteel Kweken / Bladmoes Kweken
Raapsteel behoort tot de kruisbloemigenfamilie (Brassicaceae) en is geen eigenlijk geen aparte soort groente. Het zijn de stengels en bladeren van knolgewassen, zoals mei- en koolraap. Door de zaden dicht op elkaar te zaaien ontstaat er wel blad en geen knollen. De smaak doet denken aan tuinkers. Het is een erg gezonde en gemakkelijk te verbouwen groente.
Zaaien en telen van raapsteel
Raapstelen kunnen zowel in het voorjaar als in het najaar worden gezaaid. De warme maanden zijn minder geschikt omdat ze dan snel gaan schieten. Bovendien is de kans op ziektes en plagen dan groter, net zoals bij andere koolsoorten. Ze groeien vrij snel en kunnen 6 tot 8 weken na het uitzaaien al worden geoogst.
Direct naar de Bladmoes of Raapsteel zaden >
Standplaats en bodem van de raapsteel
Op een zonnige plekje groeien raapstelen het beste, maar ook halfschaduw is geen probleem. Raapstelen hebben een losse, vruchtbare, niet zure bodem nodig. Verwerk eventueel eerst wat compost en/of kalk door de grond.
Zaaien en uitplanten van raapsteel
In het voorjaar kun je raapstelen vanaf januari onder glas en vanaf maart buiten uitzaaien. Voor een late teelt kun je ze in de herfst in de kas uitzaaien. Zaai elke 1-2 cm een zaadje in rijtjes met een rijafstand van 15 cm.
Verzorging van raapsteel
Raapsteel heeft, vanwege zijn korte teeltperiode, nauwelijks verzorging nodig. Het bed vrij houden van onkruid en tijdig water geven bij droogte is het enige. Bemesting is niet nodig voor deze snelgroeiende groente. Wel kun je ter voorbereiding van het bed voor het zaaien rijpe compost door de grond werken.
Wanneer kun je raapsteel oogsten?
Vanaf ongeveer 6-8 weken na de uitzaad kunnen raapstelen worden geoogst. Oogst ze als ze ongeveer 15-20 cm groot zijn, dan smaken ze het lekkerst.
Raapsteel bewaren
Raapstelen zijn in de koelkast erg kort houdbaar. Het beste is het om ze direct na de oogst te verwerken. Invriezen kan ook, wel even blancheren.
Is raapsteel gezond?
Raapstelen zijn erg gezond. Ze bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten ze ook antioxidanten.
Raapsteel zaden in ons assortiment
In ons assortiment hebben we verschillende soorten raapstelen. Zowel voor de vroege teelt als ook voor de teelt in het najaar.
Tips
Zaai raapstelen relatief dicht op elkaar, zodat er geen knollen worden gevormd. Geef ze wel genoeg ruimte zodat er voldoende blad kan worden gevormd.