Radijs kweken
Radijs of Latijnse naam: Raphanus sativus, is een licht pikante groente en is verwant aan de bloemkool. Het wordt vaak gebruikt in salades of als snackgroente. Radijs staat ook bekend als een van de beste en makkelijkste groenten om te telen voor de beginnende tuinier. Je eigen radijs kweken met radijszaadjes?
Radijs zelf kweken
Er zijn veel verschillende variëteiten binnen het radijszaadassortiment. De meeste mensen zijn vooral bekend met rode en witte radijs, maar er zijn ook gele, roze en paarse radijsjes. Naast de bolvorm kunt u ook langwerpige en wortelvormige radijsjes telen.
Radijs zaaien
Radijs is een zeer gemakkelijke, snelle en dus ideale groente om te kweken. Voordat je kunt beginnen met het zaaien van radijs is het van belang dat je goede radijs zaden koopt. In ons assortiment hebben we diverse soorten zaden voor het zaaien van radijsjes.
Radijs zaaien wanneer?
Radijs kun je het beste zaaien in het voorjaar, vanaf april/mei, als er geen nachtvorst meer is. Voorzaaien binnenshuis kan al vanaf januari. Je kunt ook later beginnen met het zaaien van radijsjes, maar ze smaken niet zo lekker als ze bij hoge temperaturen worden gekweekt.
Radijs zaaien afstand
Zaai de radijszaden op een zonnige plaats in rijen met een diepte van 1 cm en een onderlinge afstand van ten minste 5-10 cm. Na het zaaien zullen de zaden na ongeveer 1-2 weken ontkiemen.
Hoe radijs zaaien? Bodem en verzorging
Radijs is ook een gemakkelijke groente om te telen omdat hij weinig grond nodig heeft. Biologische grond of grond verrijkt met een laag compost is de ideale bedding voor dit gewas. Wat het onderhoud betreft, moet u de grond voldoende vochtig houden. Door regelmatig water te geven, kunt u voorkomen dat de grond wordt omgespit en dat de smaak erg sterk wordt. Holle radijzen hebben een sponsachtige structuur en komen veel voor bij warm weer en aanhoudende droogte. Daarom is het advies om radijsjes als allereerst te kweken in de moestuin.
Na zaaien komt oogsten
Zoals eerder gezegd, kunt u de radijs snel oogsten, ongeveer 5-6 weken na het zaaien. Vaak zijn de knollen al ver boven de grond te zien. Bij het oogsten haalt u de knol voorzichtig door het loof heen uit de grond. Oogst de grootste knollen het eerst en oogst de radijs altijd vlak voor gebruik. Na de oogst kan het loof het best onmiddellijk worden afgesneden, anders wordt de knolgroente snel minder lekker. Radijzen kunnen in een bakje water in de koelkast 1 à 2 dagen worden bewaard.
Tips voor kweken van radijzen
- Zaai verschillende kleuren en variëteiten op één plek. Er wacht u een enorme kleurverrassing wanneer u de eerste 'bos' radijsjes oogst.
- Voor wie van scherpe radijsjes houdt: wacht een week langer met oogsten om grotere, scherpere radijsjes te krijgen.
- Om een mildere smaak te ontwikkelen, geef de radijs extra water.
- Je kunt ook de jonge blaadjes eten en het is heerlijk in salades, bijvoorbeeld.
Bekijk ons assortiment radijs zaden >
Voedingswaarde van radijs
Radijzen zijn niet alleen erg lekker, maar ook erg gezond. Ze zijn rijk aan mineralen, vitamine C en B, ijzer en calcium. Ze helpen ook de blaas schoon te houden en hebben milde medische effecten op de luchtwegen en de huid.
Het radijsblad is zelfs gezonder dan de radijs zelf! Het bevat ongeveer dezelfde voedingsstoffen, maar in grotere hoeveelheden. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken in een salade of op een boterham met kaas. De oudste ontdekkingen van radijzen werden gedaan in Egypte. Het schijnt dat de bouwers van de piramiden zelfs gedeeltelijk in radijsjes werden betaald door de farao's.