Rode kool kweken

Rode kool kweken

Rode kool is een sluitkool gewas die eigenlijk op wel bijna alle grondsoorten groeit maar geeft de voorkeur toch wel aan een grond met wat klei erin. Hieronder zullen we een verdere uitleg geven hoe je rode kool moet kweken:

Rode kool zaaien

Rode kool zaden kun je binnenshuis zaaien vanaf februari/maart. De zaden kiemen bij een behoorlijke lage temperatuur. De kiemperiode ligt tussen de 10 en de 20 dagen. De totale tijd die nodig is om van zaadje tot uiteindelijke rode kool te groeien is ongeveer 175 dagen. Ook kunnen de rode kool zaden direct in de volle grond gezaaid worden. Dit kan vanaf april. De exacte tijd is er niet omdat je de kool oogst als deze de grote heeft die je wenst.

Ons assortiment rode kool zaden >

Afdekken van Rode kool plantjes

Het is een absolute aanrader om de kleine rode kool plantjes goed af te dekken. Met name duiven vinden de jonge rode kool plantjes heerlijk. Het zou zonde zijn als je na ong. 1 maand of 1,5 maanden de plantjes in de volle grond zet en de volgende ochtend zijn ze opgegeten door vogels.

Ruimte tussen de rode kolen

De rode kolen worden behoorlijk groot. Om de kolen ook de ruimte te geven om te groeien moet minimaal zo’n 60 á 70 cm tussen de planten aangehouden worden bij het uitzaaien of het direct zaaien in de volle grond.

Bemesting

Het is van wezenlijk belang dat het stikstofniveau op peil blijft. Om dit te realiseren denk dan aan mest, compost of koemest korrels.

Wanneer rode kool oogsten?

Rode kool kan na ongeveer 175 dagen na het moment van zaaien geoogst worden. Deze dagen liggen natuurlijk niet gegoten, maar is wel een goede leidraad. Uiteraard is de groei afhankelijk van diverse factoren, zoals de temperatuur, de zon uren en de vruchtbare grond (voeding). Oogst de rode kool voordat het gaat vriezen.

Ongedierte of ziektes bij de rode kool

Hoewel de rode kool bevattelijk is voor vele koolziektes en ongedierte is het op zich een sterke plant.  Kiemschimmel en knolvoet kunnen al vroeg roet in de groei gooien. Beste advies is snel opnieuw beginnen en hopende op een goede oogst later in het moestuin seizoen. Ook de Koolvlieg, Koolgalmug, rupsen en slakken zijn kunnen zorgdragen voor problemen bij de rode kool.

Bekende soorten rode kool

Direct naar de rode kool zaden >