Schorseneer Zaaien en Kweken

Schorseneren behoren tot de composietenfamilie. Het is een wortelgewas dat vrij lang de tijd moet hebben om te groeien. Oogsten kan, vanaf september, vrijwel de hele winter door. Behalve de wortel zijn ook de jonge bladeren eetbaar. Er zijn vele schorseneersoorten, de grote schorseneer (Scorzonera Hispanica) is de bij ons bekende wortelgroente. Dit is in principe een tweejarige plant die in het eerste jaar een penwortel maakt en in het tweede jaar gaat bloeien. Maar dat tweede jaar haalt hij natuurlijk niet als hij geoogst wordt.

Zaaien en kweken van schorseneer

Vanaf half april tot half mei kunnen schorseneren gezaaid worden in de volle grond. Zorg ervoor dat de bodem voor het zaaien goed los is om een mooie rechte wortelpen te krijgen. Voorzaaien is niet aan te raden omdat de plant, doordat hij een lange penwortel maakt, lastig om te planten is. Vroeger uitzaaien kan, maar hierdoor is de kans groter dat de plant gaat bloeien. De wortels zijn dan nog wel eetbaar, maar ontwikkelen zich slechter. Zaai in rijen met een rijafstand van ongeveer 25 cm en leg hierin op elke 5 cm een zaadje. Eventueel later uitdunnen op een plantafstand van ongeveer 10 cm.

In potten zaaien kan ook, zorg er wel voor dat de potten hoog genoeg zijn.  

Schorseneren zaden kopen >

Standplaats en bodem van schorseneer

Schorseneren houden van een zonnige of halfschaduwrijke plek. De bodem moet luchtig zijn, kleigrond is ongeschikt. Het beste groeien ze op zandgrond. Eventueel kan de (klei)bodem verbeterd worden met behulp van compost en brekerzand.

Verzorging van schorseneer

Wat betreft de verzorging is de schorseneer erg gemakkelijk. De bodem rondom de plant onkruidvrij houden en bij warm, droog weer water geven. Bemesten is niet nodig. Schorseneren ontwikkelen dikkere wortels als ze regelmatig water krijgen. Mocht de plant gaan bloeien dan zo snel mogelijk de bloemstengel verwijderen.

Wanneer kun je schorseneer oogsten?

Vanaf september kan er worden geoogst. De wortels zijn dan ongeveer 3 tot 4 cm dik en kunnen erg lang, 30 cm of meer, zijn. Oogst voorzichtig en maak de grond rondom de wortel goed los, want schorseneren breken erg snel. Dit kan bijvoorbeeld door er een sleuf langs de wortels te graven, of met een hooivork de bodem losser te maken. Schorseneren zijn winterhard en kunnen tot begin maart worden geoogst. Houd wel rekening met vorst, want dan zijn ze uiteraard niet uit de grond te krijgen.

Hoelang kun je schorseneer bewaren?

Schorseneren zijn, als ze op een koele en droge plek bewaard worden, een paar weken houdbaar. Invriezen kan ook, vooraf schillen en blancheren.

Is schorseneer gezond?

Schorseneren zijn erg gezond. Ze bevatten veel vezels, vitamine C en mineralen als fosfor, calcium, ijzer, kalium en magnesium. Daarnaast bevatten ze, in vergelijking tot andere groenten, wat meer kcal.

Schorseneerzaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten schorseneer, waaronder een biologische variant.

Tips voor het kweken van schorseneer

  • Trek bij het schoonmaken van schorseneren handschoenen aan. Ze hebben namelijk kleverig melksap, dat erg lastig van de handen te wassen is. Schil ze met behulp van een dunschiller.
  • Om te voorkomen dat de schorseneren na het schillen bruin worden kunnen ze in water met wat azijn of melk bewaard worden tot ze gekookt gaan worden.

Schorseneren zaden kopen >