Slabonen Zaaien en Kweken
Er zijn vele soorten slabonen, ook wel sperziebonen, stamslaboon of prinsessenbonen genoemd. Naast verschillen in bijvoorbeeld smaak, kleur en stevigheid is er nog een belangrijk verschil, namelijk de manier waarop ze worden geteeld. Er zijn soorten die laag blijven en ook wel stamslabonen worden genoemd. Daarnaast zijn er soorten die erg lang worden en langs een klimondersteuning, zoals bamboestokken, groeien, de zogenaamde staakbonen.
Zaaien en telen van slabonen
Zaai de boontjes ongeveer 2 tot 3 cm diep. De stamslaboontjes kun je zowel in een rij zaaien als individueel zaaien. Houdt bij de eerste een rijafstand van 50 cm aan en een zaaiafstand van 8 cm in de rij. Of maak kleine gaatjes in de bodem, met een afstand van ongeveer 45 X 45 cm en leg in elk gat 3 tot 4 boontjes.
Voor de stokslaboon is het handig eerst stokken te plaatsen met een afstand van 50 cm ten opzichte van elkaar. Om elke stok 4 tot 5 bonen met een diepte van ongeveer 4 cm zaaien.
Standplaats en bodem
Slabonen houden van warmte, dus kies voor een zonnige standplaats. Ook de bodem moet warm zijn, dus niet te vroeg zaaien. Daarnaast mag de grond niet te zuur en te nat zijn.
Zaaien en uitplanten van slabonen
Vanaf half mei tot begin juli kan er in de volle grond worden uitgezaaid. Vaak wordt gezegd om dit na IJsheiligen te doen. Bonen houden van warmte, dus zaai alleen uit als het niet meer gaat vriezen.
Bonen hebben weinig verzorging nodig. Regelmatig water geven, vooral in de bloeiperiode, is voldoende. Houdt de grond rondom de plant onkruidvrij.
Wanneer kun je slabonen oogsten?
Pluk de bonen als ze nog jong zijn, dan zijn ze het sappigst en hebben weinig draden. Wanneer je kunt oogsten is afhankelijk van de soort boon en het weer.
Hoelang slabonen bewaren?
Slabonen kunt je het beste direct opeten, ze zijn dan lekker knapperig. Langer bewaren kan het beste op een koele plek, maar liever niet in de koelkast. Ze zijn dan ongeveer 4 dagen houdbaar maar worden wel slapper. Het invriezen van bonen is mogelijk, wel eerst blancheren, maar ze worden dan wel slap. Daarnaast kun je bonen lekker ouderwets wecken.
Zijn slabonen gezond?
Slabonen zijn gezond. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels en maar weinig calorieën.
Slaboonzaden in ons assortiment
We hebben verschillende soorten zaden van slabonen in ons assortiment. Denk bijvoorbeeld aan de vroege, donkergroene Kylian, de paarse Blauhilde of de stokslaboon Cobra, die wel 20 cm lang kan worden.
Tips
Oogst de bonen op tijd, ze zijn dan nog mals.
Regelmatig oogsten bevorderd de aanmaak van nieuwe bonen.