Snijbiet Kweken
Het telen van snijbiet is erg eenvoudig en kan bijna niet misgaan. Het is lastig verkrijgbaar in de winkel, wat het misschien wel extra leuk maakt om het zelf te verbouwen. Snijbiet is verkrijgbaar in meerdere kleuren, die ook na het bereiden behouden blijven. Snijbiet kan op veel verschillende manieren worden bereid en is erg gezond.
Zaaien en telen van snijbiet
Snijbiet groeit snel, er kan lang van geoogst worden en het is weinig vatbaar voor ziektes of ongedierte. Vandaar dat het is ook een leuke groente voor de beginnende moestuinierder is. Zowel het blad als de stengel zijn eetbaar. Door steeds alleen de buitenste bladeren van de plant af te knippen kan er meerdere keren van dezelfde plant worden geoogst.
Standplaats en bodem
Snijbiet staat het liefste op een zonnige plek. In een warme zomer is halfschaduw ook geen probleem, het kan het schieten van de plant zelfs voorkomen. Snijbiet kan op elke bodemsoort worden verbouwd, mits de grond niet te droog is.
Direct naar de Snijbiet zaden >
Zaaien en uitplanten van snijbiet
De zaden, ook wel vruchtkluwen genoemd, van snijbiet lijken op de zaden van rode biet.
Het uitzaaien in de volle grond kan, afhankelijk van de soort, van maart tot augustus. Snijbietplanten houden er niet van om omgeplant te worden, dus zaai direct op de goede plek. Zaai in rijen met afstand van 30 cm tussen de rijen, een diepte van ongeveer 1 cm en leg in de rij op elke 7-15 cm een zaadje. Na opkomst kunnen de planten eventueel uitgedund worden. Hoe verder ze uit elkaar staan, hoe groter de plant zal worden.
Verzorging van snijbiet
Snijbiet is een gemakkelijk te kweken groente. Controleer regelmatig of de bodem niet te droog is, aangezien de plant relatief veel vocht nodig heeft. Daarnaast heeft het veel voedingsstoffen nodig, dus regelmatig bijmesten met bijvoorbeeld compost of een organische meststof speciaal voor bladgroenten.
Wanneer kun je snijbiet oogsten?
Snijbiet kan, afhankelijk van wanneer het gezaaid is, van mei tot oktober geoogst worden. Soms zelfs langer, afhankelijk van hoe koud het ’s winters is.
Knip alleen de buitenste grote bladeren met steel af en laat een deel van de plant, het hart, staan, zodat de plant verder kan groeien. Je kunt er ook voor kiezen alleen het jonge blad te oogsten. Ook hier geldt dat het hart van de plant moet blijven staan, zodat de plant verder kan groeien. Regelmatig oogsten bevordert de groei.
Hoelang Snijbiet bewaren?
Snijbiet is, net als alle bladgroenten, niet lang houdbaar. Bewaar het in de koelkast, het zal dan ongeveer 2 dagen houdbaar zijn. Snijbiet kan gemakkelijk worden ingevroren. Hiervoor eerst wassen en daarna blancheren.
Is snijbiet gezond?
Snijbiet is erg gezond en bevat onder andere bijzonder veel ijzer. Daarnaast bevat het veel vitamine A, B, C en K en kalium. Ook bevat het veel vezels en is caloriearm.
Snijbiet zaden in ons assortiment
We hebben verschillende soorten snijbiet in ons assortiment. Bijvoorbeeld de Snijbiet Decoratief Bright Lights, die door zijn mooie kleuren ook decoratief is in de tuin. Of de op rabarber lijkende Rhubarb Chard. Uiteraard hebben we ook de ‘gewone’ snijbiet op voorraad.
Tips
Knip regelmatig de buitenste bladeren van de planten af, dit bevordert de groei. Om grotere planten te krijgen kun je de plantafstand iets vergroten. Wil je alleen het jonge blad oogsten, zet de planten dan dicht op elkaar.