Tuinbonen Zaaien en Kweken

Eén van de eerste groenten die je kunt gaan zaaien in de volle grond zijn tuinbonen. Net als doperwten zijn ze goed bestand tegen vorst. Tuinbonen zijn de zaden die groeien in een vrij grote, viltachtige peul. Overigens is deze peul niet eetbaar. Ze worden ook wel dikke bonen of dikke duimen genoemd.  Ze behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Er zijn soorten die na het koken bruin worden en andere die wit of groen blijven. Tuinbonen hebben een wat bittere smaak. De witte variant is minder bitter dan de bruine.

Tuinbonen telen

Tuinbonen zijn gemakkelijk te telen. Tuinbonen hebben een wat bittere smaak. Deze smaak wordt sterker naarmate de boon dikker wordt. Pluk daarom altijd de jonge bonen. Na de oogst moet je de bonen doppen, oftewel de boontjes uit de peul halen. Nog lekkerder is het om de boontjes dubbel te doppen. Dit doe je door de boontjes eerst uit de peul te halen en vervolgens het groene velletje van de boon te verwijderen.

Zaaien en telen van tuinbonen

Vanaf begin maart kunnen ze in principe in de volle grond, hoewel er ook moestuinierders zijn die dit al in oktober doen. Tuinbonen zijn namelijk goed bestand tegen vorst. Voorzaaien kan ook, doe dit vanaf januari onder glas of in huis. Houdt er wel rekening mee dat tuinbonen zelfbestuivers zijn en, naast dat er in dit jaargetijde weinig insecten zijn, er binnen of in de kas vrijwel geen wind is. Dit maakt de bestuiving dus lastiger.

Tuinbonen zaden kopen >

 

Standplaats en bodem van tuinbonen

Tuinbonen staan graag op een zonnige plek in de tuin. Ook is het van belang dat de plek windbeschutte is, aangezien de planten relatief hoog worden en gemakkelijk kunnen omwaaien.  Ze groeien op alle bodemsoorten en hebben, net als alle andere peulvruchten, weinig voedingsstoffen nodig.

Zaaien en uitplanten van tuinbonen

Voorzaaien kan vanaf januari binnen of in een kas. Het gemakkelijkste is dit door ze in potjes of een grote bak te zaaien. Gebruik normale potgrond en zaai ongeveer 2 tot 3 cm diep.

In de volle grond is zaaien vanaf maart mogelijk. Zaai in rijen met een rijafstand van 60-75 cm en 15 cm in de rij. Ook de voorgezaaide planten kunnen vanaf maart de grond in met dezelfde plantafstand.

Verzorging van tuinbonen

Hoewel tuinbonen weinig verzorging nodig hebben, is het wel van belang dat ze iets bemesting krijgen. Het worden immers vrij grote planten. Hiervoor kan de bodem voor het zaaien of uitplanten eerst voorzien worden van wat extra compost.

Verder is het van belang dat de planten voldoende water krijgen. Tuinbonen, en dan met name de niet goed groeiende planten, zijn gevoelig voor luis. De luizen gaan het liefst in de toppen zitten, wat kan worden voorkomen door de planten te toppen. Doe dit als er ongeveer 8 bloemen aan de plant zitten.  

Wanneer kun je tuinbonen oogsten?

Dit is uiteraard afhankelijk van wanneer ze gezaaid zijn en is vaak vanaf juni tot augustus. Oogst alleen de grotere peulen en probeer te voelen of de bonen al groot genoeg zijn. Te kleine bonen zijn overigens geen probleem, deze zijn het lekkerst. Maar dit levert natuurlijk geen grote oogst op.

Tuinbonen bewaren hoelang?

Tuinbonen zijn, in de schil, op een koele plek ongeveer 3 dagen houdbaar en 5 dagen in de koelkast. Tuinbonen kunnen zowel rauw als geblancheerd worden ingevroren. Daarnaast kunnen ze ook gedroogd of geweckt worden.

Zijn tuinbonen gezond?

Tuinbonen zijn, net als alle andere peulvruchten, gezond. Ze bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Met name veel vitamine B en foliumzuur. Kook ze kort om er zeker van te zijn dat deze behouden blijven.

Tuinboonzaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we zaden van de bruin kokende en witte tuinbonen. Ook is er een biologische variant verkrijgbaar.

Tips voor het kweken van tuinbonen

Tuinbonen zijn erg gevoelig voor luis. Dit kan onder andere worden voorkomen door de tuinbonen vroeg te zaaien, tussen de planten dille te zaaien en de planten te toppen.

Tuinbonen zaden kopen >