Uien kweken
Zoals gezegd kun je uien dus op verschillende manieren kweken. De snelste methode is natuurlijk met behulp van pootuien. Die kunnen in hetzelfde jaar gegeten worden. Maar uiteraard is het ook erg leuk om het zaaiproces vanaf het begin te starten en met behulp van zaaigoed pootuitjes te kweken. Daarnaast zijn er ook nog zaaiuien waarvan de teelt in totaal ook 1 jaar duurt.
Zaaien en telen van uien
Zaaien kan tussen maart en midden april in rijen met een afstand van 25 cm en een diepte van ongeveer 5 mm. Later uitdunnen zodat de planten ongeveer 5-10 cm uit elkaar staan.
Het planten van plantuien kan in maart en april met een plantafstand van 25 x 10 cm. De plantuien voor het uitplanten koel en droog bewaren.
Standplaats en bodem
Voor het telen van alle soorten uien geldt dat een losse bodemstructuur, die humusrijk is en gelijkmatig vochtig de groei bevordert. Uien staan het liefst op een zonnige, warme plek.
Verzorging van uien
Uien groeien op elke grondsoort, mits de bodemstructuur goed is. De bodem mag niet te nat zijn. Geef de planten eventueel een kalium houdende meststof. Let er hierbij op dat het stikstofgehalte niet te hoog mag zijn.
Wanneer kun je uien oogsten?
De meeste soorten kun je in augustus tot september oogsten, als het loof geel wordt en afsterft. De uien kunnen dan met loof en al uit de grond getrokken worden waarna ze op een luchtige plek gedroogd kunnen worden. Let op doe dit niet in de volle zon.
Uien bewaren
Uien kunnen tot in het voorjaar bewaart blijven mits ze op een droge, koele plek liggen.
Zijn uien gezond?
Uien zijn erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel voedingsstoffen zoals verschillende soorten vitamine B, vitamine C en ze zijn rijk aan mineralen. Uiteraard verschilt de hoeveelheid voedingsstoffen per soort ui en speelt ook de wijze waarop ui verwerkt wordt een rol. Tijdens het koken of bakken gaan namelijk een aantal voedingsstoffen verloren.
Uienzaden in ons assortiment
In ons assortiment hebben wij verschillende uienzaden en pootuien. Daarnaast hebben we ook verschillende zaden van de bos- of stengelui.
Tips bij het kweken van uien
Gebruik als bodemverbeteraar geen stalmest maar goed verteerd compost. Stalmest of compost dat nog niet optimaal verteerd is trekt de uienvlieg aan.