Witlof Kweken
Witlof is een cichorei en familie van de rood- en groenlof. Maar anders dan bij deze laatste soorten, kweek je witlof in 2 etappes. De eerste is bedoeld om de wortelpennen te kweken, de tweede de daadwerkelijke groente. Witlof kweken is niet lastig en een leuke uitdaging.
Zaaien en kweken van witlof
Er zijn verschillende soorten witlof. De wat oudere soorten die vroeger werden verbouwd en nieuwe soorten. Het verschil zit hem in de wijze waarop ze verbouwd moeten worden. De oorspronkelijke soorten hebben dekgrond nodig. Dit houdt in dat, om de kropjes compact te laten groeien, er laagje grond over moet zitten. Bij de nieuwe soorten, waarbij vermeldt staat ‘zonder dekgrond’, hoeft dit niet. Doordat dit niet nodig is kun je de groei tijdens de tweede fase beter zien en is het ook thuis in een emmer of bak te doen.
Ons assortiment Witlof zaden >
Standplaats en bodem van witlof
In de eerste fase staat witlof het liefst niet in de volle zon, maar halfschaduwrijk. Het groeit op elke bodem, behalve klei. Het belangrijkste is dat de bodem luchtig is, zodat de pennen zich goed kunnen ontwikkelen. Voor het zaaien kun je de bodem verrijken met compost. Hierdoor wordt de bodem luchtiger en voorzien van voedingsstoffen. De tweede fase moet in het donker gebeuren.
Zaaien en uitplanten van witlof
De eerste fase bestaat uit het zaaien van de zaden. Liever niet voorzaaien aangezien de plant een lange penwortel ontwikkeld. Daardoor is de plant lastig te verplanten. Zaai in mei in de volle grond. Zaai in rijen met een rijafstand van ongeveer 30 cm. Probeer dun te zaaien, hoewel dit vrij lastig is aangezien het erg fijn zaad is. Na het opkomen van het zaad kun je het teveel aan plantjes verwijderen, zodat er een plantafstand van ongeveer 15 cm ontstaat.
Vanaf half september tot eind november, afhankelijk van het weer, kunnen de witlofpennen worden opgegraven. Dit moet voorzichtig gebeuren om beschadigen te voorkomen. Klop voorzichtig het zand eraf en laat de pennen minimaal 2 weken liggen op een droge koele plek. Dek ze wel af om uitdrogen te voorkomen. Op deze manier kunnen de pennen nog wat voedingsstoffen opslaan. Na 2 weken rust kan het loof afgesneden worden. Doe dit met een scherp mes op minimaal 3 cm van de wortelpen om te voorkomen dat je de wortelpen beschadigd. Hierna kan fase 2 beginnen.
Tijdens de tweede fase worden de wortels opnieuw gepoot om de witlof te laten groeien. Deze fase wordt ook wel ‘intafelen’ of ‘opkuilen’ genoemd. Eventueel kunnen de lange wortels een stukje worden afgesneden, zodat alle wortels ongeveer even lang zijn. Hierdoor kunnen ze mooi op gelijke hoogte worden ingekuild. Het optafelen zonder dekgrond kan het beste in een emmer (met gaten voor waterafvoer) of een kist gebeuren. Vul deze met aarde en zet de wortels er rechtop, rij voor rij, in. Zorg dat ze dicht naast elkaar staan, maar wel met wat aarde ertussen. Alleen het bovenste deel van de wortel moet nog zichtbaar blijven. Zet de emmer of kist op een koele plek en geef regelmatig water. De wortels mogen niet uitdrogen. Verder is het belangrijk dat ze donker staan om mooie witte kropjes te krijgen. Na ongeveer 3 weken kan er geoogst worden.
Het optafelen met dekgrond gebeurt meestal in oktober en november de volle grond. Hierbij zet je de pennen in de bodem, op ongeveer dezelfde manier als hiervoor beschreven staat, maar nu dek je ook de bovenkant af met een laag aarde en eventueel een donkere doek. De witlofpennen en ook de witlof die groeit, moeten donker staan. In april/mei kan dan geoogst worden.
Verzorging van witlof
In de eerste fase is het van belang om de witlofplantjes, als ze zijn opgekomen, goed uit te dunnen. Dit is van belang om de witlofpennen voldoende ruimte te geven om te groeien. Verder volstaat regelmatig onkruid wieden.
In de tweede fase is het, bij beide teeltmethodes, van belang de wortels niet te laten uitdrogen. Regelmatig water geven, zodat de bodem niet uitdroogt. Te veel is natuurlijk ook niet goed. Verder is het van belang dat de witlof echt donker staat.
Wanneer kun je witlof oogsten?
Dit is afhankelijk van welke methode je hebt gebruikt. Bij de methode zonder dekgrond kan vaak 3 weken na het optafelen worden geoogst. Bij de koude teelt, met dekgrond, in de volle grond kan in april/mei worden geoogst.
Hoelang Witlof bewaren
Witlof kan in de groentelade van koelkast worden bewaard en is dan ongeveer een week houdbaar. Ook kun je ook invriezen, zowel rauw als geblancheerd. Het verliest daarbij wel zijn knapperigheid.
Is witlof gezond?
Witlof is erg gezond. Het bevat veel vitamines (A, verschillende soorten B en C) en mineralen (onder andere magnesium, mangaan, zink, calcium, ijzer, foliumzuur en kalium) en is daarnaast ook caloriearm.
Witlof in ons assortiment
We hebben verschillende soorten witlofzaden in ons assortiment. Onder andere biologische zaden en zaden voor het kweken van witlof zonder dekgrond.
Tips
De witlofpennen kunnen na de eerste fase gedurende een langere periode worden opgegraven. Om de uiteindelijke witlofoogst wat te verspreiden zou je het opgraven en intafelen in verschillende periodes kunnen doen. Op die manier kun je langer verse witlof oogsten.