Basilicum Zaaien
Basilicum kweken in de moestuin is natuurlijk super fijn om deze erbij te hebben. De verse blaadjes kun je plukken om dezelfde dag nog in een maaltijd te verwerken. Hoe verser, hoe lekkerder is het sleutelwoord voor basilicum.
Iedere kruidensoort heeft ook een eigen manier van kweken. Soms begint het al met de wijze waarom de zaden in de grond gaan of dat ze al een voorbehandeling hebben gehad. Hieronder vind u een meer gedetailleerde zaai instructie en tips voor het kweken van verschillende soorten kruiden.
Basilicum kweken in de moestuin is natuurlijk super fijn om deze erbij te hebben. De verse blaadjes kun je plukken om dezelfde dag nog in een maaltijd te verwerken. Hoe verser, hoe lekkerder is het sleutelwoord voor basilicum.
Bieslook kan in iedere tuin of moestuin gezaaid of geplant worden. Je kunt bieslook het best zaaien op een plaats waar het half schaduw en half zon is. Gebruik verse zaden om het beste resultaat te halen uit de bieslook zaden.
Bonenkruid, Latijnse naam Satureja Hortensis, behoord tot de lipbloemenfamilie. Het is afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee.
De plant wordt ongeveer 50 cm hoog en is gemakkelijk te telen. Er zijn zowel eenjarige als meerjarige soorten verkrijgbaar. Het is een heerlijk kruid dat zowel vers als gedroogd kan worden gebruikt. Het is, doordat het een wat pikante smaak heeft, een goede vervanger voor zout en peper en past goed in een natriumarm dieet.
Citroengras, ook wel sereh genoemd, is een heerlijk kruid met een citroenachtige smaak. Het wordt met name gebruikt in oosterse gerechten. Aangezien het een tropisch gewas is, is het lastig te telen in Nederland. De meeste kans van slagen is door citroenkas in de kas te verbouwen. Naast de heerlijke smaak zou het ook een aantal geneeskrachtige eigenschappen hebben. Voor wie van een uitdaging houdt is het zeker aan te raden een keer citroengras te zaaien.
Citroenmelisse planten in de eigen tuin met verse zaden. Heerlijk om je eigen verse citroenmelisse thee te maken van vers afgeknipte stengels van de citroenmelisse plant. Vanaf begin april kun je met de citroenmelisse zaden aan de slag.
Dille kun je het beste in het vroege voorjaar zaaien. Van de dille plant kun je bijna alles gebruiken. De plant, de bloemen én de zaden. Dille houdt van een zonnige plaats, maar het is ook mogelijk om de zaden te planten in de half schaduw.
Dragon is een kruid dat al eeuwen lang bestaat. Er zijn eigenlijk 2 bekende soorten dragon. Russische dragon en Franse dragon. Dragon kun je zaaien vanaf maart tot juni. Binnenshuis kan dragon het hele jaar door gekweekt worden.
Gele mosterd is een gemakkelijk te telen, snelgroeiende plant, die één meter hoog kan worden. De plant bloeit met gele bloemetjes en lijkt wat op de plant van koolzaad. Gele mosterd kan worden geteeld voor de zaden, waarvan bijvoorbeeld mosterd gemaakt kan worden. Maar de plant wordt ook gekweekt als groenbemester.
Je kunt kamille vanaf half maart zaaien. Het is verstandig om dit direct in de volle grond te doen. De kamilleplant geeft prachtige bloemen die een fijne geur hebben en kunnen wel 70cm hoog worden.
Koriander is een kruid dat eigenlijk in heel veel gerechten wordt gebruikt. Met name in buitenlandse gerechten. Koriander hoort eigenlijk thuis in iedere moestuin. Het is handig om de korianderzaden direct buiten te kweken.
Lavas, Levisticum Officinale, wordt ook wel maggiplant genoemd. Dit komt doordat de plant sterk ruikt naar het maggi-aroma. Daarnaast heeft het nog veel meer bijnamen, zoals leverstok, bergselder en lubbestok. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en Iran, maar wordt nu ook veel geteeld in o.a. Europa. Lavas kan erg groot en hoog worden. Meer dan twee meter hoog is zeker geen uitzondering. Alle delen van de plant zijn eetbaar en hebben een selderijachtige smaak.
Lavendel is een plant die je vaak doet denken aan het buitenland. Lavendel is natuurlijk is van harte welkom in de moestuin. Met name voor de bijen die de plant aantrekt en om de biodiversiteit in de tuin in stand te houden.
Wilde marjolein, ook wel oregano genoemd, is een gemakkelijk te telen kruid dat vrijwel het hele jaar binnen kan worden gezaaid. Ook is het gemakkelijk te telen in potten.
De plant behoord tot de lipbloemenfamilie. Het is een vaste plant die, afhankelijk van de soort, tot ongeveer 60 cm hoog wordt. In de zomer bloeit de plant met kleine roze bloemetjes, die ook eetbaar zijn. Leuk om gerechten mee te decoreren.
Munt (Mentha) behoort tot de lipbloemenfamilie en heeft een sterke, naar pepermunt ruikende, smaak en geur. Er zijn verschillende soorten munt, zoals kruizemunt, pepermunt, chocolade munt, Marokkaanse munt, etc. Het kruid wordt veel gebruikt in onder andere de Arabische, Indiase, Turkse en Griekse keuken. Heel bekend is natuurlijk een kopje muntthee. Munt is niet moeilijk te telen. Let wel op, de plant kan flink gaan woekeren doordat het veel worteluitlopers maakt.
Oost-Indische kers is een eenjarige, kruidachtige plant. Er zijn klimmende en niet klimmende soorten. De klimmende plant maakt lange ranken die zowel over de bodem als tegen een klimhulp kunnen groeien, de niet klimmende blijven kleiner.
Peterselie kweken of zaaien is een fijne bezigheid. Met name met het gewenste resultaat over een paar maanden in gedachten. Heerlijk die verse groenten gekweekt met eigen peterselie zaden. Meer informatie over het zaaien? Click op de button hieronder.
Rozemarijn is een veelzijdige plant die winterhard is, een medicinale werking kent en een jaarrond groenblijvende plant in de tuin is. Door deze regelmatig te snoeien blijft de rozemarijn plant in vorm. In de juiste omstandigheden kan de plant zelfs anderhalve meter breed worden!
Salie is een vaste plant die uit dezelfde botanische familie komt als rozemarijn, lavendel en tijm. De groengrijze blaadjes worden met name gegeten of in gerechten verwerkt in de mediterrane keuken.
Sint-Janskruid, Hypericum Perforatum, is een vaste plant uit de hertshooifamilie. Het kruid dankt zijn naam aan het feit dat het bloeit in de tijd van het Sint-Jansfeest, een midzomerfeest op 24 juni. Sint-Janskruid wordt al tijden gebruikt als geneeskrachtige plant. Ook tegenwoordig zijn er kruidenproducten te koop met Sint-Janskruid, die met name gebruikt worden bij milde depressieve klachten en maag- darmklachten. Let wel op bij het gebruik van dit kruid, het heeft een aantal bijwerkingen en kan niet door iedereen zomaar gebruikt worden (overleg eventueel vooraf met een arts).
Stevia, ook wel honingplant genoemd, is een meerjarige plant die van oorsprong uit Zuid- en Centraal Amerika komt, waar het door indianenstammen gebruikt werd als zoetstof. Ook gebruikten ze het als een geneeskrachtig middel, o.a. tegen maag- en darmklachten. In Nederland wordt stevia vaak als éénjarige verbouwd, omdat het te koud is om de plant buiten te laten overwinteren. In potten gekweekt kan de plant gedurende de wintermaanden op een vorstvrije plek worden gezet. Zo kan er van de plant ongeveer 5 jaar lang worden geoogst. Het opkweken uit zaad duurt vrij lang en de plant heeft veel warmte nodig. Vandaar dat het belangrijk is om binnen, op een warme, zonnige en vochtige plek, voor te zaaien.
Tijm behoort tot de Mediterrane kruiden en is naast een geliefd keukenkruid ook bekend vanwege zijn geneeskrachtige werking. Al in de oudheid werd tijm gebruikt als middel tegen allerlei pijntjes en kwaaltjes. Het helpt onder andere tegen verkoudheid. Denk bijvoorbeeld aan tijmsiroop.
Tijm is gemakkelijk te verbouwen, ook voor beginnende tuinders. Daarnaast trekt de sterke geur veel insecten aan.
Venkel behoort tot de schermbloemenfamilie. Er zijn twee soorten: de knolvenkel en de bladvenkel. Bij de knolvenkel vormen de onderste, verdikte delen van de bladeren als het ware een knol. Bij bladvenkel wordt deze bol niet gevormd. De teeltwijze is van beide soorten gelijk en beide venkelsoorten hebben een anijsachtige smaak. Het is een veelzijdige plant; de bol wordt als groente gebruikt, het blad als kruid en de zaden als specerij.
Waterkers zelf telen is erg eenvoudig. Het belangrijkste is een goed vochtige bodem. Het is een snelgroeiend gewas, dat na enkele weken na het uitzaaien al kan worden geoogst. Waterkers heeft een wat pittige smaak en wordt vaak toegevoegd aan salades of gebruikt als garnering. Omdat het zo snel kiemt en het gemakkelijk te kweken is, is het ook voor kinderen een leuke groente om te zaaien.
Komkommerkruid is een prachtige aanwinst voor je kruidentuin. De plant kan 60-90 cm hoog worden en bloeit prachtig met lichtblauwe stervormige bloemetjes. Het is een gemakkelijk te kweken kruid en zeker ook geschikt voor de beginnende tuinierder. Overigens zijn de bloemetjes ook eetbaar, prachtig als decoratie in een salade of kruidenboter.
Zuring is een gemakkelijk te telen, meerjarig kruid en behoord tot de duizendknopfamilie. De plant is goed winterhard, sterft in de winter af en komt in het voorjaar weer op. Zuring staat het liefst op een niet al te zonnige plek. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het een zurige, citroenachtige smaak, die ook wat aan spinazie doet denken. Omdat zuring een vrij hoog gehalte oxaalzuur bevat, wordt geadviseerd er niet te veel of te vaak van te eten.