Bonenkruid Zaaien en Kweken
Bonenkruid heeft een wat pikante smaak en wordt vaak gebruikt in, zoals de naam al doet vermoeden, bonengerechten. Maar het kan ook worden toegevoegd aan bijvoorbeeld pastagerechten, soepen en stoofschotels. Er kan onderscheid gemaakt worden in twee soorten bonenkruid, namelijk eenjarig en meerjarig. Hoewel de eenjarige doet vermoeden dat er elk jaar opnieuw moet worden gezaaid, is dit vaak niet zo. Bonenkruid zaait zich erg gemakkelijk uit.
Zaaien van bonenkruid
Bonenkruid kan in februari en maart binnenshuis worden voorgezaaid. Zorg voor een warme, lichte plek. De plantjes kunnen dan vanaf april naar buiten. Houd een plantafstand van ongeveer 20 tot 30 cm aan. Vanaf half maart tot mei, als het niet meer gaat vriezen, kan er direct in de volle grond worden gezaaid. Zaai in regels met een rijafstand van ongeveer 20 tot 30 cm aan. Eventueel later, na opkomst van de zaden, wat uitdunnen, zodat de planten de ongeveer 20 tot 30 cm uit elkaar staan . Bonenkruid kan ook het hele jaar door binnen in potjes worden geteeld.
Bonenkruid is een lichtkiemer, de zaden dus niet met aarde bedekken.
Standplaats en bodem van bonenkruid
Bonenkruid staat het liefst op een plek in de volle zon, maar een halfschaduwrijke plek kan ook. De bodem moet voedselrijk en waterdoorlatend zijn. Voor het zaaien kan er eventueel compost aan de bodem worden toegevoegd. Om de drainage van de bodem te verbeteren kan er ook wat zand in worden verwerkt.
Verzorging van bonenkruid
De belangrijkste verzorging van bonenkruid is het onkruidvrij houden tussen de planten en water geven. Bonenkruid heeft niet veel water nodig, geef alleen water als de bodem droog is. De planten houden er niet van om in erg vochtige grond te staan. Eventueel kan er tijdens de groei bemest worden met bijvoorbeeld meststoffen geschikt voor kruiden.
Wanneer kun je bonenkruid oogsten?
Oogsten kan zodra de plant voldoende takjes en blaadjes heeft. Dit is vaak van mei tot november. Oogst niet alle takjes en blaadjes, zodat de plant kan doorgroeien. Regelmatig oogsten bevorderd de groei, er ontstaan meer zijtakken.
Hoe en hoe lang kun je bonenkruid bewaren?
Mits koel bewaard is vers bonenkruid ongeveer 1 tot 2 dagen houdbaar. Bonenkruid kan worden gedroogd, bijvoorbeeld door het in bosjes op te hangen of in een voedseldroger. Het kan dan tot een jaar bewaard worden in een goed afgesloten potje. Verder kan bonenkruid ook vers worden ingevroren.
Is bonenkruid gezond?
Bonenkruid wordt vaak gebruikt als smaakmaker en vervanger van zout en peper. Ook bevat het een aantal stoffen die een positieve werking zouden hebben op bijvoorbeeld het zenuwstelsel en de spijsvertering. Het bevat bijvoorbeeld bitterstoffen die een gunstige werking hebben op de spijsvertering. Door bonenkruid tijdens het koken van bonen toe te voegen voorkomt het darmkrampen na het eten van bonen.
Bonenkruidzaden in ons assortiment
In ons assortiment hebben we een eenjarige bonenkruidsoort van het merk Buzzy Seeds.
Tips voor het kweken van bonenkruid:
- Door regelmatig takjes van de plant te knippen bevorderd de groei. Laat wel enkele takjes met blaadjes aan de plant.
- Zaai naast tuinbonen een rijtje bonenkruid. Dit kan luizen in de tuinboonplanten voorkomen.