Citroengras Zaaien en Kweken

Citroengras komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en China, maar wordt tegenwoordig in meerdere warme landen verbouwd. De plant behoord tot de grassenfamilie en is meerjarig. De plant kan, onder gunstige omstandigheden, tot een meter hoog worden.  De bladeren hebben een citroenachtige smaak en worden gebruikt in met name oosterse gerechten. Hierbij worden de bladeren meegekookt, maar voor het eten uit het gerecht gehaald. Citroengras is een gezond kruid. 

Zaaien van citroengras

In principe kan citroengras van februari tot augustus, bij een temperatuur van ten minste 20oC worden gezaaid. Buiten uitzaaien kan van mei tot juli. Maar, omdat citroengras in ons klimaat langzaam groeit, is het aan te raden zo vroeg mogelijk te beginnen met uitzaaien. Bedek ze met een dun laagje zand, of druk de zaden alleen aan. Citroengras is namelijk een lichtkiemer. Zet dit op een lichte, warme plek, waarbij de temperatuur het liefst vrij constant is. Als de plantjes groot genoeg zijn, kunnen ze na ijsheiligen afgehard worden, waarna ze op een zonnige plek, het liefst in een kas, kunnen worden uitgeplant. Omdat citroengras niet winterhard is, kan de plant ook in een pot worden geteeld, zodat hij, als het kouder wordt, naar binnen kan worden gezet om verder te groeien.

Citroengras zaden kopen >

Standplaats en bodem van Citroengras

Citroengras heeft een warme, zonnige plek in de tuin, liefst in een kas, nodig. Sereh houdt van een voedingsrijke, luchtige en vochtige bodem. Eventueel kan er compost door de grond worden verwerkt.

Verzorging van citroengras

Het belangrijkste is regelmatig watergeven, zeker als de plant in een pot staat. Daarnaast is warmte belangrijk. Citroengras heeft niet veel voeding nodig, maar af en toe bemesten is wel aan te raden. Kies voor een meststof met stikstof en kali.

Wanneer kun je citroengras oogsten?

Citroengras kan, als de stengels dik genoeg zijn, het hele seizoen worden geoogst. De stengels kunnen vlak boven de wortels worden afgesneden. Oogst in elk geval voor de eerste vorst, omdat de plant anders afsterft. Staat de plant in potten, dan kunnen ze voor de eerste vorst naar binnen worden gezet en kan er langer worden geoogst.

Hoe en hoe lang kun je geoogste citroengras bewaren?

In de groentelade van de koelkast kan citroengras, in een plastic zak of bakje, ongeveer 1 tot 3 weken bewaard worden. Citroengras kan vers worden ingevroren en is dan 6 maanden houdbaar.

Is citroengras gezond?

Citroengras bevat o.a. vitamine A, B en C en is rijk aan mineralen, zoals calcium, ijzer, mangaan, magnesium en zink. Als het na het koken verwijderd wordt uit het gerecht heeft het natuurlijk minder voedingswaarde. Van citroengras wordt beweerd dat het een geneeskrachtige werking heeft. Het zou onder andere helpen bij griep en verkoudheid, koorts, darmkrampen en tegen jeuk of behandeling van kleine wondjes.

Citroengras zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we citroengraszaden uit de xotica collection van Buzzy Seeds.

Tips voor het kweken van citroengras:

Begin zo vroeg mogelijke met uitzaaien, zodat de plant de tijd heeft om te groeien. Hoe later je begint, hoe groter de kans dat de planten erg klein blijven.

Citroengras zaden kopen >