Dragon kweken en zaaien
Dragon is een kruid dat al eeuwen lang bestaat. Volgens de eerste schriften zou het rond de 13e eeuw al gebruikt worden in de keuken. Het wordt ook wel 'slangenkruid' genoemd, dit zou te maken kunnen hebben met de blaadjes die op slangentongen lijken. Je kunt zowel de blaadjes als de bloemen van de dragon eten.
Dragon in de moestuin
Er zijn eigenlijk 2 bekende soorten dragon. Russische dragon en Franse dragon. Bij ons in de keuken is met name de russische dragon makkelijk voor handen, echter is de Franse dragon meer aromatisch en minder 'scherp' van smaak. De smaak is eigenlijk een beetje peperachtig en bitter. Als je te veel gebruikt tijdens het eten zal het overheersen en dat moet niet de bedoeling zijn.
Wanneer dragon zaaien
Dragon kun je zaaien vanaf maart tot juni. In maart en april is het wel het beste om het in een zaaibakje te doen en binnenshuis of kas. Daarna kan de dragon direct in de volle grond gezaaid worden. Het kan overigens het hele jaar door binnenshuis, mits er voldoende zonlicht/warmte aanwezig is.
Hoe dragon zaden zaaien
Dragon kan in principe het hele jaar door binnenshuis gekweekt worden, echter is het makkelijker als je het buitenshuis kweekt. Met name omdat de plant best groot kan worden. Als je zo'n 10 zaden in een bakje zaait, en met een heel dun laagje aarde bedekt, kan de dragon beginnen met kiemen. Later kun je de stekjes uitplanten en op de juiste plek zetten. (of in een grotere pot doen, zodat deze verder kan groeien. ) houd er echter wel rekening mee dat deze voldoende voeding moet houden. Houd met de uitplant afstand wel rekening met zo'n 50cm afstand tussen de plantjes. Probeer tevens voor het ontkiemen een temperatuur van zo'n 15° tot 20° aan te houden.
Waar dragon zaaien
Dragon komt van oorsprong uit de zuidelijke landen en houdt dus van warmte. Zon is voor de dragonplant ook geen probleem. Voor de vroege teelt is het natuurlijk het beste om voor te zaaien in de kas of binnenshuis waar veel licht is.
Dragon zaden
In de webshop van Dutch Garden Seeds hebben we 2 soorten Russische dragon zaden, de normale dragon zaden van buzzy seeds en de biologische dragon zaden.
Dragon stekken
Het vermeerderen van dragon door stekken is mogelijk. Maar de ervaring ervaring is dat van deze gestekte planten er velen hun eerste winter niet overleven. Het advies dus om toch te zaaien met dragon zaden.
Dragon invriezen
Het is zeker mogelijk om dragon in te vriezen. Hierdoor kun je langer gebruik maken van de dragon die je zelf hebt gekweekt. Het proces is eigenlijk bij alle kruiden min of meer gelijk, maar voor de zekerheid nog even de tips op een rijtje:
- Was de dragon goed
- Stop het 20 sec. in gekookt water en spoel het vervolgens af met koud water
- dep de dragonblaadjes droog op bijvoorbeeld keukenpapier of een doekje
- Doe de dragon vervolgens in een diepvries zakje en leg deze in de vriezer. (gebruik wel kleine porties)
- De dragon is 2 maanden houdbaar in de vriezer en blijft de smaak behouden. De dragon hoeft niet ontdooit te worden maar kan zo toegevoegd worden bij de maaltijd.
Dragon drogen
Het is ook mogelijk om de dragon te drogen.
Er zijn minimaal 3 manieren om de dragon te drogen:
- In een oven: Was de dragon en leg deze op de schone bakplaat. Zet de oven op 40°. Laat deze vervolgens 1 á 2uur aan staan met daarin de dragon. Kijk regelmatig of de dragon niet verbrand. Nadat de dragon knisperend is geworden, kun je deze laten afkoelen en vervolgens in een luchtdichte glazen pot stoppen. Let op! na ongeveer een half jaar zal de smaak van iets afnemen.
- In een voedseldroger: eigenlijk dezelfde beschrijving als hierboven, alleen dan iets minder lang. Rond 1 á 1,5 uur.
- Dragon drogen door deze op te hangen: Dragon wassen en vervolgens bundelen. De bundeltjes kun je op zijn kop in een papieren zak stoppen en op hangen. In de zak wat kleine sneetjes maken voor de doorstroming van de lucht. Laat de papieren zak met daarin de dragon ongeveer 2 weken hangen en controleer dan of de dragon droog genoeg is om in een pot te stoppen.
Let wel op dat je alleen de blaadjes droogt, de stengels zijn niet lekker.
Is dragon gezond?
Dragon zit vol met vitamine en mineralen. Ook calcium en kalium en is bovendien rijk aan vezels. Calcium voor sterke botten en tanden en de normale stolling van je bloed. Kalium helpt je bloeddruk op orde te houden. Het kan ook goed helpen tegen de hik en menstruatieproblemen.
Kruiden kweken en kruiden zaden zaaien
Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden.