Kamille Zaaien
Kamille zaaien kost niet al te veel moeite. Kamille groeit vrijwel overal en produceert prachtige bloemen die een fijne geur verspreiden. Dus, gemakkelijk te verbouwen in de volkstuin, maar ook in de gewone tuin of op het balkon.
Zaaien van kamille zaden
Kamille kan worden gezaaid vanaf half maart tot begin juni. Het is aan te raden om dit direct in de volle grond te doen. Het mooie van kamillezaad is dat de zaden na lange tijd nog kunnen ontkiemen. Kamille stelt je nooit echt teleur. Dit komt door hun prachtige bloemen, die tot wel 70 cm hoog kunnen worden en de heerlijke geur die ze verspreiden. De vraag ’hoe kamille te zaaien’ is eigenlijk vrij eenvoudig te beantwoorden. Strooi de zaden breedwerpig uit, op een afstand van ongeveer 25 cm. Afdekken is niet nodig (maar kan wel, maar slechts heel licht want het zijn lichtkiemers), maar bevochtig de zaden goed. Daarna kan de groei beginnen!
Voorzaaien kan natuurlijk ook. Plaats bijvoorbeeld 3 zaden per zaaipotje, bevochtig de zaden en zet de plant in de grond wanneer deze sterk genoeg is. Houd tijdens het ontkiemen een temperatuur van ongeveer 15° tot 20° graden aan.
Standplaats en bodem van kamille
Kamille kun je in principe overal zaaien, maar de plant doet het het beste op een zonnige plek.
Verzorging van kamille
Kamille heeft relatief weinig verzorging nodig. Geef alleen regelmatig water in droge periodes.
Wanneer en hoe kun je kamille oogsten?
Kamille kan een paar maanden na het zaaien worden geoogst. Afhankelijk van het tijdstip van zaaien, van juni tot september. Het is het beste om te wachten tot de plant volledig bloeit en dan de bloemen te oogsten.
Hoe en hoe lang kun je geoogste kamille bewaren?
Kamille kan worden ingevroren, maar dan gaat het aroma bijna volledig verloren. Daarom is het drogen veel beter en natuurlijker, waardoor de geur en gezondheidseffecten van kamille beter behouden blijven.
Is kamille gezond?
Kamille is een echt kruidengeneesmiddel. Het kan helpen bij verschillende kwalen:
- Het heeft een licht ontstekingsremmend en antiseptisch effect. Bijvoorbeeld bij ontstoken of slecht genezende wonden, luiereczeem en enkele milde huidinfecties.
- Het heeft ook een licht ontspannend effect op de maag en darmen.
Het wordt vooral gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoesten, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten. Maar: Helaas is de effectiviteit ervan niet voldoende bewezen. Helaas werkt het voor sommige mensen niet.
Kamille zaden in ons assortiment
Kamillezaden zijn zeer kleine zaden met een kleine bolle onderzijde en taps aflopende, tot een puntje, bovenkant. Je zou bijna kunnen zeggen een platte bloembol, maar dan heel klein. De zaden zijn lang houdbaar en bruikbaar. In onze webshop hebben we 2 soorten kamillezaad:
- Biologische kamillezaden.
- 'Gewoon' kamillezaad.
Tips voor het stekken van kamille
Het vermeerderen van kamille door stekken is niet aan te raden en ook niet nodig. Kamille zaait gemakkelijk uit. Zo zullen er, als je hier niet op let, overal kamilleplanten opkomen.
Kamille invriezen of drogen
Kamille is wel in te vriezen, maar persoonlijk zouden we dit zeker niet doen. Het resultaat is dat de smaak bijna in zijn geheel verloren is gegaan. Daarom is drogen een stuk aantrekkelijker en natuurlijk met het behoud van geur en zijn werking.
Kruiden kweken
Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden zaden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden.