Zuring Zaaien en Kweken
Zuring komt oorspronkelijk uit Europa en noord Azië en is gemakkelijk te telen. Het kruid heeft weinig verzorging nodig en kan, in tegenstelling tot veel andere kruiden, op een wat schaduwrijke plek worden verbouwd. De meerjarige plant is goed bestand tegen vorst. Daarnaast zaait het zich ook gemakkelijk uit. Zuring komt ook in het wild in ons land voor. Zuring kan ook als kiemgroente worden geteeld.
Zaaien van zuring
In de volle grond kan zuring worden gezaaid van april tot augustus. Zaai in rijen met een rijafstand en plantafstand van 25 tot 30 cm. Eventueel na opkomst iets uitdunnen. Houdt er rekening mee dat de planten tot 90 cm hoog kunnen worden.
Standplaats en bodem voor zuring
Zuring staat het liefst op een wat schaduwrijke tot zonnige plek in de tuin. Het groeit in principe op elke bodemsoort, maar een wat zure grond heeft de voorkeur. Zuring houdt van een vochtige bodem. Bij voorkeur de grond voor het uitzaaien voorbereiden door er compost aan toe te voegen.
Verzorging van zuring
Zuring heeft weinig verzorging nodig. Als de bodem voor het uitzaaien al is voorbereidt met compost, hoeft er in principe geen voeding meer te worden gegeven. Wel houdt zuring van een licht vochtige grond, dus regelmatig water geven, vooral in de warme maanden, is noodzakelijk.
Wanneer kun je zuring oogsten?
Afhankelijk van wanneer er met zaaien is begonnen kan er van juni tot november worden geoogst. Oogst de jonge blaadjes, deze zijn het lekkerst. Tijdens de bloei kan er wel worden geoogst, maar vaak smaakt het blad dan wat bitter.
Hoe en hoe lang kun je geoogste zuring bewaren?
Zuring is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Aangezien de blaadjes snel slap worden kun je ze in vochtig keukenpapier wikkelen. Zuring kan ook worden ingevroren.
Is zuring gezond?
Zuring is in principe gezond en bevat onder andere veel vitamine C, kalium, magnesium en ijzer. Maar zuring bevat ook oxaalzuur, wat bijvoorbeeld botontkalking, nier- en blaasstenen en baarmoederprikkeling kan veroorzaken. Vandaar dat het aangeraden om met mate zuring te eten, dus niet elke dag en niet te veel in één keer. Ook het eten ervan tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.
Zuring zaden in ons assortiment
In ons assortiment hebben we op dit moment twee soorten zuring; de gewone zuring en de microgreens bloedzuring.
Tips voor zuring kweken
- Voor wie het hele jaar van de zurige smaak van zuring wil genieten, dit kruid kan ook als kiemgroente worden geteeld.
- Zuring zaait gemakkelijk uit. Om dit te voorkomen kun je de bloemen verwijderen voordat de zaden zijn gevormd.
- Mocht zuring zich toch hebben uitgezaaid dan kan er kalk gestrooid worden. De bodem wordt dan wat minder zuur, terwijl zuring juist graag op zure grond groeit.