Omschrijving
Bieslook (Allium schoenoprasum) is een gewas dat jaren achtereen kan blijven staan. Oorsprong ligt vermoedelijk in... Lees meer
Bieslook (Allium schoenoprasum) is een gewas dat jaren achtereen kan blijven staan. Oorsprong ligt vermoedelijk in Siberie en Oost-Azië. In Nederland hebben we bieslook leren kennen via Italië. Het groeit goed op alle grondsoorten. Er zijn meer bekende allium soorten, zoals de grove bieslook kruidenzaden (artikel 01030), chinese bieslook-knoflook zaden (artikel 01028) en natuurlijk de uien en de prei.
Bieslook in de keuken
Bieslook heeft een fijne, delicate smaak. Bieslookstengels zijn lang, smal en grasachtig. Als ze niet worden afgeknipt krijgen ze in het tweede jaar prachtige violet-blauwe bloemen. Daarom worden ze ook vaak als borderplanten toegepast. Bieslook wordt meestal toegepast in gerechten. Knip de stengels in kleine stukjes en verwerk ze in salades en vinaigrettes. Strooi ze over gekookte aardappelen of meng ze met aardappelpuree. Voor gebruik in warme gerechten mag bieslook nooit worden meegekookt. Voeg de bieslook vlak voor het serveren toe om de smaak te behouden. Bieslook bevat zeer veel vitamine C en kan uitstekend worden ingevroren. Naast smaakmaker is bieslook ook geschikt als medicinaal kruid. Bieslook werkt, zoals alle planten van de uienfamilie, vochtafdrijvend. Bieslook bevordert het verteringsproces en wekt de eetlust op. Het drijft ook slijmen af, stilt de hoest en versterkt het lichaam.
Zaai instructies
Bieslook moet worden gezaaid in de periode maart – augustus. Bij voorkeur buiten op een rij, met daartussen 20cm. ruimte. Bij voorkeur niet in de volle zon zetten, halfschaduw of schaduw is beter. De grond goed vochtig houden.
Bieslook kan ook binnen in een bloempot op een vensterbank of op het balkon worden gekweekt. Circa 6 weken na uitzaaien kan de oogst beginnen van de lange stengels. Dit tot aan de herfst meerdere keren herhalen. Knip het look dicht bij de onderkant af, de plant zal daar dan weer beginnen uit te lopen. In de herfst enkele planten uit de tuin in een pot zetten, het blad afknippen en binnenshuis weer laten groeien. Zo is in de wintermaanden ook verse en gezonde bieslook beschikbaar.