Kervel, gewone

01105
2,59 incl btw
+

Omschrijving

Kervel heeft de smaak van anijs. Niet voor niets is dit keukenkruid enorm populair, zowel in de Belgische maar ook in... Lees meer

Kervel heeft de smaak van anijs. Niet voor niets is dit keukenkruid enorm populair, zowel in de Belgische maar ook in de Franse keuken. Met kervel kan de gebruiker veel doen: warme sauzen, soepen, dipsausjes, schotels versieren, kervel past hier overal prima bij.

Kiemen van de Kervel zaden

Het kiemen van de kervel zaden kan lang op zich laten wachten. De kervelzaden worden ook wel eens vorstkiemers genoemd. Dat wil zeggen dat de zaden tijdens of voor het zaaien een vorstbehandeling moeten krijgen om de kieming te vergemakkelijken. Kervel is al vanaf oudsher bekend om zijn bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen. Het heeft een heilzame werking op de luchtwegen, dit vooral bij ontstekingen op de bronchiën en bij astmatische problemen. Vers sap helpt bij keelpijn. In de middeleeuwen werd kervel inwendig gebruikt bij leveraandoeningen, darmkolieken en uitwendig bij oogontstekingen en aambeien. Kervel is tevens een rijke leverancier van vitamine C en bevat veel koolhydraten.
 

Biologisch:
Inhoud:
5gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±2000

Zaai instructies

Kervel vraagt om een vochtige, goed doorlaatbare en humusrijke grond en een licht beschaduwde plaats. Bij voldoende organische meststoffen vóór de teelt, is een rijkelijke oogst gegarandeerd.
Vanaf maart kan men beginnen met buiten zaaien, dit tot ver in de zomer. Zaai om de acht weken om verse kervel voorhanden hebben. Zaai de lange, dunne en zwarte zaden niet te dicht op de rij. Dit laatste is nodig voor mooie planten. Je kan zowel breedwerpig als in lijnen zaaien met een tussenafstand van 15 à 20 cm. Bedek de zaden na de uitzaai met een dun laagje dekgrond. Hou de grond vochtig tot de kieming, door alles af te dekken met geperforeerde plastiekfolie of door gebruik te maken van een vochtige jutedoek.
Teelt binnenshuis moet in bakjes of in grote bloempotten waarin voedzame potgrond zit. Potscherven onderaan de zaai recipiënt zorgen voor een goede afwatering. Zaaien kan vanaf oktober en op dezelfde manier als buiten zaaien. Zet de zaaiing na de kieming op een zonnige plaats. Niet teveel water ineens en een te vochtig zaaiteil, anders zouden de jonge plantjes wel eens kunnen worden geplaagd door een kiemschimmel die de plantjes doet wegrotten. Bij het verschijnen van de eerste bloeistengels is het zaak de kervel op te ruimen. Dit geldt niet voor de roomse kervel die steeds ter plaatse mag blijven staan, deze kan vrijwel het hele jaar worden geoogst.

Tot slot nog een tip. Oogst de bladeren door ze 5 cm boven de grond met een scherp mes af te snijden. Dit leidt tot meerdere keren na elkaar oogsten.