Moestuinplan Maken

Een zaaiplan is eigenlijk niets anders dan een planning maken van waar je wanneer bepaalde zaden gaat uitzaaien. Het wordt ook wel een moestuinplan genoemd, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor een gewone tuin of vierkante meter tuin.

Je houdt hierbij rekening met een aantal factoren. Doe je dit goed, dan kun je optimaal oogsten van de grond die je tot je beschikking hebt. Je bepaalt dus de volgorde waarin je kunt zaaien en kunt er ook in meenemen of je bepaalde soorten met tussenpozen zaait. Zo verleng je de oogsttijd van die soort en voorkom je dat je in één keer heel veel van hetzelfde kunt oogsten.

Hieronder leggen we uit hoe je een zaaiplan kunt maken.

Wanneer maak je een zaaiplan

Meestal doe je dit in de winter. In de tuin is niet veel meer te doen, dus de tijd die je nu over hebt kun je ervoor gebruiken. Bovendien heb je de ervaring van het afgelopen jaar nog fris in het geheugen. Wat ging er goed? Wat wil je opnieuw proberen? Wat ging niet goed? Stond alles op de goede plek? Het is even een klusje, maar ook leuk om je weer te kunnen verheugen op het nieuwe tuinseizoen.

(Biologische) Zaden kiezen

Het leukste is natuurlijk het kiezen van de zaden. Wat zou je allemaal willen gaan zaaien het komende seizoen? Maak hiervan een lijstje, maar bestel ze nog niet. Je weet immers nog niet of het allemaal gaat passen. Dit lijstje ga je gebruiken om je zaaiplan te gaan maken. Ben je een beginnende moestuinierder? Kies dan in eerste instantie voor gemakkelijke groenten. Op onze website kun je een moestuinzaden starterspakket  of een biologische zaden starterspakket kopen. Ook aardbeiencourgetteslawilde rucola bietenandijvietomaten en paprika zijn relatief eenvoudig te kweken.

Kenmerken noteren

Noteer van de verschillende soorten de wanneer ze moeten worden uitgezaaid en wanneer ze kunnen worden geoogst. Zie ook De zaaikalender. Let ook op de standplaats (zonnig, halfschaduw, schaduw), de plantafstand, rijafstand en de hoogte van de planten en bepaal hoeveel planten je ongeveer wilt hebben. Zo weet je hoeveel ruimte de soort in beslag neemt. Op deze manier weet je hoelang een bepaald soort een bepaalde hoeveelheid grond in beslag neemt. En welke soorten eventueel naast elkaar kunnen op basis van hoogte en schaduwwerking.

Wisselteelt

Elke soort groente stelt andere eisen aan de bodem en gebruikt het op een andere manier. Sommige soorten geven ook bepaalde voedingsstoffen af aan de bodem. Een voorbeeld hiervan zijn peulvruchten die stikstof afgeven aan de grond. Verder is het ook zo dat bepaalde gewassen gevoelig zijn voor ziektes. Door ze steeds op dezelfde plek te verbouwen, neemt de kans op deze ziektes toe. Om de bodem niet uit te putten en ziektes te voorkomen is het belangrijk bepaalde soorten groentes elk jaar van plaats te wisselen. Doe dit zoveel mogelijk in de volgorde zoals hieronder beschreven.

De verschillende soorten groenten kun je hiervoor indelen in 6 groepen. Elke groep bestaat uit soorten met dezelfde bodemeisen en mogelijke ziektes of plagen. De groepen wissel je in deze volgorde af.

  1. Aardappelen, wisselteelt voorkomt de aardappelziekte (Phytophthora infestans).

Hieronder vallen alle soorten aardappelen.

  1. Peulgewassen halen weinig voedingsstoffen uit de bodem en voegen stikstof toe.

Hieronder vallen alle peulvruchten zoals erwten, bonen, sugarsnaps, kapucijners, etc.

  1. Koolgewassen hebben veel voedingstoffen nodig, waaronder stikstof. Wisselteelt kan de knolvoetziekte voorkomen. Hieronder vallen alle soorten kolen en ook radijs, raapstelen, mei- en herfstknol, koolraap, rucola, paksoi en rammenas.
  2. Bladgewassen hebben minder voedingsstoffen en stikstof nodig. Voorbeelden zijn spinazie, sla, andijvie, snijbiet, prei en postelein.
  3. Vruchtgewassen hebben minder voedingsstoffen nodig. Bovendien zorgt te veel stikstof ervoor dat er weinig vruchten, maar veel blad wordt aangemaakt. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld pepers, aubergines, courgettes, pompoenen, tomaten.
  4. Wortelgewassen hebben zeer weinig stikstof nodig. Voorbeelden zijn natuurlijk wortelen, maar ook uien, knoflook, (rode) bieten, knolvenkel en knolselderij.

Dit geldt overigens alleen voor de éénjarige soorten. Rabarber, asperges, aardbeien, ect. staan langer op hetzelfde stuk. Houdt hier dus rekening mee bij je planning. 

Je gekozen zaden kun je nu indelen in de verschillende groepen. En op basis van wat je het afgelopen jaar hebt geteeld, kun je al bepalen waar wat moet komen.

Let erop dat dit ook geldt voor het kweken in de kas. Omdat wisselteelt hier lastig toe te passen is, immers de ruimte en het aantal soorten is beperkt, kun je ervoor kiezen om elk jaar het bovenste deel van de grond te vervangen door nieuwe aarde.

Combinatieteelt

Door sommige soorten planten naast elkaar te kweken, kunnen ze elkaar versterken of plagen en ziektes afweren. Maar omgekeerd kan ook. Dit noemt met ook wel ‘slechte buur en goede buur’.

Een voorbeeld is dat door het planten van knoflook naast aardbeien, de smaak van de aardbeien verbeterd wordt en pissebedden op afstand worden gehouden en uien naast wortelen voorkomt de uien- en de wortelvlieg. Zie hiervoor onderstaand combinatieteelt schema.

Foto

Moestuinplan maken

Nu je alle gegevens hebt verzameld, kun je de verschillende soorten gaan indelen in de beschikbare ruimte die je hebt in je tuin. Dit kan natuurlijk op papier en ook op internet zijn veel voorbeelden te vinden. Zie bijvoorbeeld deze afbeelding:

Hierbij houdt je zoveel mogelijk rekening met de hierboven beschreven aandachtspunten. Soms zul je hier iets van moeten afwijken, omdat het niet helemaal uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je een bepaalde soort graag wilt hebben. Nadat je de verdeling hebt gemaakt, weet je als het goed is welke soorten en hoeveel zaden je moet bestellen.

Foto

Zaden kopen bij Dutch Garden Seeds

Wij van Dutch Garden Seeds hebben een groot assortiment zaden. Zowel bloemzaden, kruidenzaden en groentezaden. Ook hebben we een groot biologisch assortiment.

Op onze website staat veel informatie. We vinden het namelijk belangrijk dat je goed beslagen te het werk kunt gaan, om een zo groot resultaat te behalen.

Het kopen in onze webshop is geen slechte keus. Wij staan altijd voor u klaar. Ook als u vragen heeft over bijvoorbeeld uw bestelling, kunt u altijd even contact met ons opnemen. Het leuke van kweken uit zaden is dat de planten vaak sterker zijn en bovendien zonder bestrijdingsmiddelen groeien. Het is dus een leuke bezigheid en tevens een gezonde!