Laatste Kans!! Winterknoflook en Winterplant Uien

01-10-2024

Hallo Tuinvrienden en Tuinvriendinnen, 

De afgelopen dagen waren nogal onstuimig met op sommige plaatsen ook veel regen. De herfst staat dan ook voor de deur. De temperaturen zijn langzaam aan het dalen en sommige tuinen zullen inmiddels wel winterklaar zijn gemaakt. Hoewel er zeker ook nog veel te doen is in de tuin. Sommige soorten kunnen nog volop geoogst worden en ook sommige soorten bladgroente zijn recent pas opnieuw ingezaaid. (bijvoorbeeld Spinazie). Check de diverse soorten zaden op: www.dutchgardenseeds.com

De tijd voor winterplant uien en winter knoflook is ook aangebroken. Het moment van poten van de winterknoflook word doorgaans gesteld op 10-10-10 (10 oktober), 10cm van elkaar af. Om heel eerlijk te zijn weten we niet precies tot wanneer de knoflook beschikbaar is, daarom kunnen we in ieder geval nog leveren zolang de voorraad strekt. Daarom is het NU het moment om deze te kopen. (als u dit nog niet gedaan heeft).

Check ze snel op de website:

Winterknoflook Messidome

Winterplantuien Rood en Geel

Product in de schijnwerper: Knoflook 

De vraag wanneer je knoflook poot is afhankelijk van welke knoflook soort je gaan kweken. Ik bedoel hiermee, de winterknoflook of de zomer knoflook. Voor de winterknoflook is eigenlijk een heel handig ezelsbruggetje bedacht: 10-10-10. Op 10 oktober, 10cm uit elkaar en eigenlijk ook nog op zo'n 10cm diep. Over de diepte word nogal eens getwist, maar laten we dan tussen de 5cm en de 10cm aanhouden. Zorg er wel voor dat de aarde rond de knoflook goed doorlatend is. De reden hiervoor is dat de knoflook niet zo van natte voeten houdt.

De zomerknoflook kun je vanaf eind maart / april gaan poten. Dit is een klein beetje afhankelijk van de kou.

Beide soorten hebben wel wat voordelen en nadelen. Voordeel van de herstknoflook is dat deze lekker lang kan groeien en dus doorgaans iets groter word. 

Meer over knoflook weten? Lees dan verder op de HOE KWEEK IK pagina