Zelf groente, kruiden of bloemen kweken

Je wilt zelf je eigen groente, kruiden en bloemen gaan kweken, maar weet niet precies hoe dit moet en waar je moet beginnen? Het maakt niet uit of je alleen de beschikking hebt over een balkon of juist een grote tuin of kleine tuin. Het kan!

Het zelf verbouwen van groente, kruiden en bloemen is ontzettend leuk en ook nog eens gezond. Je bent veel buiten en in beweging. Hoe leuk is het om voor het koken even te gaan ‘inkopen’ in eigen tuin. En nog biologisch ook! Het kweken van kruiden, groente of bloemen verschilt per soort. Wij hebben de uitleg voor verschillende soorten groenten, kruiden en bloemen op een rijtje gezet.

Dus wil je ook, deels, zelfvoorzienend worden, lees dan verder. Met onze tips moet het zeker gaan lukken!

Tijd

Misschien wel de belangrijkste factor, tijd. Het kweken van groente, fruit, kruiden en bloemen kost tijd. Onderhoud van de tuin, het maken van een zaaiplan, het kopen van de zaden, de bodem voorbereiden, de tuin onderhouden, etc. Het is dus belangrijk om te weten of je voldoende vrije tijd hebt om dit te gaan doen en op welke schaal. Een kleine moestuin of het telen van groente in potten kost natuurlijk veel minder tijd dan een grote volkstuin.

Maar als het je hobby is of wordt is het zeker de moeite waard. Voordelen van het zelf telen van je eigen voedsel zijn bijvoorbeeld:

  • Je weet wat je eet, waar het vandaan komt en wat ermee is gebeurd.
  • Door het tuinieren ben je veel in de buitenlucht.
  • Tuinieren met kinderen is leerzaam.
  • Je eet vers geplukt en waarschijnlijk gezonder
  • Het is milieuvriendelijker doordat o.a. het seizoensgebonden en van dichtbij komt.

Door klein te beginnen kun je kijken of het iets voor je is, zonder dat je er al te veel tijd en geld in hoeft te steken.

De grootte van de tuin

Hoe groot een groentetuin moet worden is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van hoeveel buitenruimte je hebt. Heb je een balkon dan is het mogelijk om in potten groente en kruiden te verbouwen. Ook in een kleine tuin zou u kunnen beginnen met 2 tot 10 vierkante meter. Of met een vierkante meter tuin.  Ook is het mogelijk om tussen de verschillende sierplanten groente- en kruiden te zaaien. Veel soorten zijn decoratief en door het af te wisselen met bloemen

Om geheel zelfvoorzienend te kunnen zijn met betrekking tot groente, fruit en kruiden heb je ongeveer 50 m2 tuinoppervlakte nodig. Een wat grotere tuin dus. Het huren van een tuin zou ook tot een mogelijkheid kunnen behoren.

Zie voor meer informatie:

De ligging van de tuin

De meest ideale ligging om groente, kruiden, fruit en bloemen te kweken is een tuin op het zuiden. Maar dit betekent natuurlijk niet dat overige tuinen ongeschikt zijn.

Meestal zijn er wel zonnige plekjes te vinden en er zijn ook soorten die het juist beter doen in de (half)schaduw. Kijk dus goed naar de plek waar je iets wilt gaan verbouwen en zoek hier het geschikte gewas bij. Op onze site staat veel informatie vermeld, waardoor er altijd wel iets te vinden is dat past op de plek in de tuin.

De bodem

Dit is vooral belangrijk als je groente, kruiden, bloemen en fruit gaat verbouwen in de volle grond. Immers in potten e.d. kun je grond kiezen die speciaal geschikt is voor datgene wat je wilt verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan potgrond speciaal voor kruiden of zaai- en stekgrond.

Ga je groente, kruiden, bloemen en fruit verbouwen in de volle grond, dan kun je natuurlijk niet zelf kiezen. Je moet het doen met de bodem die aanwezig is. Voor meer informatie over de verschillende bodemsoorten en hoe je deze kunt verbeteren kijk op Bodemsoorten en het verbeteren ervan

Zaden kiezen en zaaiplan maken

Bij het kiezen van de zaden moet je rekening houden met een aantal factoren. De belangrijkste is natuurlijk wat je lekker vindt. Daarnaast moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met de standplaats, de bodem en hoeveel plek je hebt. Heb je bepaald wat je wilt gaan zaaien dan kun je een zaaiplan gaan maken. Meer informatie hierover vind je op zaaiplan maken.

Planten verzorgen

Gedurende het groeiseizoen moeten de planten natuurlijk ook verzorgd worden. Het belangrijkste en vaak minst leuke is de omgeving onkruidvrij houden. Daarnaast water geven bij warm en droog weer en kijken of de plant extra voedingsstoffen nodig heeft. Vaak is dit zo als de plant slecht groeit of het blad verkleurt. Op het internet zijn allerlei tips te vinden wanneer je eventueel voeding moet geven en hoe je zelf plantenvoeding kunt maken.

Oogsten

Misschien wel het leukste onderdeel van het zelf verbouwen van groente, fruit en kruiden; de oogst. En wat je er allemaal mee kunt doen. Voor het koken snel even de tuin in om vers te plukken, of toch ook, bij een grotere oogst, gaan inmaken. In de diepvries, wecken, drogen, zoetzuur, er zijn tal van mogelijkheden om groente, kruiden en fruit langer houdbaar te maken. Hierdoor kun je ook in de wintermaanden nog genieten van je eigen oogst. Bij de omschrijving van de verschillende soorten hebben we ook tips gezet hoe je dit kunt doen.